Začíná chřestová sezóna: máme pro vás recept na vynikajícího lososa s pečeným chřestem!

Začíná chřestová sezóna: máme pro vás recept na vynikajícího lososa s pečeným chřestem!

Chřest, zelenina s delikátní chutí a plná vitamínů. Existuje mnoho důvodů, proč ji zařadit do vašeho jídelníčku! Velké množství vlákniny a k tomu minimum kalorií. Ideální surovina jak pro profesionála, tak i pro kuchaře amatéra.

Chřest přímo překypuje úžasnými účinky na naše zdraví, je plný vitamínů a minerálů, jako jsou například vitamíny A, C, E, K a B6, dále železo, vápník, bílkoviny a vláknina. Najdete v něm tolik prospěšné antioxidanty, které pomáhají našemu tělu v boji proti škodlivým radikálům. Chřest prospívá při onemocnění ledvin a močového měchýře, pomáhá i při poruchách jater a žlučníku. Příznivě působí na srdce, krevní oběh, nervovou soustavu a mimo jiné ulevuje od bolesti zad. Pokud vás tento výčet nepřesvědčil, možná budete chtít zvážit přidání chřestu do jídelníčku po tom, co vám napíšeme, že je také přírodním afrodiziakem?. Díky vitamínu B5 a folátu, který může zvýšit pocity vzrušení. Navíc vitamín E stimuluje pohlavní hormony, včetně estrogenů u žen a testosteronu u mužů. Snad se nám povedlo přesvědčit i ty poslední nedůvěřivce v chřest a můžeme se vrhnout na vybranou delikatesu: vynikajícího lososa s pečeným chřestem.

Ingredience

  • 400 g nových brambor
  • 2 filety lososa (každý cca 150g)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 8 kusů chřestu (rozkrojených na půl)
  • 2 hrsti cherry rajčátek
  • 1 lžíce balzamikového octa
  • hrst listů bazalky
  • špetka soli

Postup přípravy

Předehřejte si troubu na 220 °C a nachystejte si zapékací mísu. Do ní vložte neoloupané nové brambory. Pokud nemáte k dispozici malé brambory, rozkrojte velké na polovic. Přidejte lžíci olivového oleje a špetku soli a pečte zhruba 20 minut, dokud nezačnou brambory hnědnout. Poté přidejte chřest a nechte dalších 15 minut v troubě. Po uplynutí stanovené doby pečení přidejte cherry rajčátka, lososa a ocet a dopečte na cca 10–15 minut, dokud nebude losos hotový. Nakonec ozdobte listy bazalky a váš zdravý oběd nebo večeře jsou hotové. Přejeme dobrou chuť.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho...