Začíná chřestová sezóna: máme pro vás recept na vynikajícího lososa s pečeným chřestem!

Začíná chřestová sezóna: máme pro vás recept na vynikajícího lososa s pečeným chřestem!

Chřest, zelenina s delikátní chutí a plná vitamínů. Existuje mnoho důvodů, proč ji zařadit do vašeho jídelníčku! Velké množství vlákniny a k tomu minimum kalorií. Ideální surovina jak pro profesionála, tak i pro kuchaře amatéra.

Chřest přímo překypuje úžasnými účinky na naše zdraví, je plný vitamínů a minerálů, jako jsou například vitamíny A, C, E, K a B6, dále železo, vápník, bílkoviny a vláknina. Najdete v něm tolik prospěšné antioxidanty, které pomáhají našemu tělu v boji proti škodlivým radikálům. Chřest prospívá při onemocnění ledvin a močového měchýře, pomáhá i při poruchách jater a žlučníku. Příznivě působí na srdce, krevní oběh, nervovou soustavu a mimo jiné ulevuje od bolesti zad. Pokud vás tento výčet nepřesvědčil, možná budete chtít zvážit přidání chřestu do jídelníčku po tom, co vám napíšeme, že je také přírodním afrodiziakem😉. Díky vitamínu B5 a folátu, který může zvýšit pocity vzrušení. Navíc vitamín E stimuluje pohlavní hormony, včetně estrogenů u žen a testosteronu u mužů. Snad se nám povedlo přesvědčit i ty poslední nedůvěřivce v chřest a můžeme se vrhnout na vybranou delikatesu: vynikajícího lososa s pečeným chřestem.

Ingredience

  • 400 g nových brambor
  • 2 filety lososa (každý cca 150g)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 8 kusů chřestu (rozkrojených na půl)
  • 2 hrsti cherry rajčátek
  • 1 lžíce balzamikového octa
  • hrst listů bazalky
  • špetka soli

Postup přípravy

Předehřejte si troubu na 220 °C a nachystejte si zapékací mísu. Do ní vložte neoloupané nové brambory. Pokud nemáte k dispozici malé brambory, rozkrojte velké na polovic. Přidejte lžíci olivového oleje a špetku soli a pečte zhruba 20 minut, dokud nezačnou brambory hnědnout. Poté přidejte chřest a nechte dalších 15 minut v troubě. Po uplynutí stanovené doby pečení přidejte cherry rajčátka, lososa a ocet a dopečte na cca 10–15 minut, dokud nebude losos hotový. Nakonec ozdobte listy bazalky a váš zdravý oběd nebo večeře jsou hotové. Přejeme dobrou chuť.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho...