Medvědí česnek: Zázračná jarní bylinka

Medvědí česnek: Zázračná jarní bylinka

Ne nadarmo se říká, že nám medvědí česnek příroda posílá jako dar pro naše tělo vyčerpané po zimním období. V dnešním článku se dozvíte, jaké blahodárné účinky nám tato bylinka přináší. Je toho vskutku hodně a možná i takové skutečnosti, které by vás ani ve snu nenapadly.  Na závěr se nechte inspirovat receptem z této zázračné byliny od šéfkuchaře Davida Valíčka. Tak jdeme na to!

Jarní detoxikace jater a ledvin: vsaďte na medvědí česnek

Většina z nás si čím dál více uvědomuje přínosy jarních očistných kúr. A teď nadchází ten čas. Čas na “vyčištění” našeho těla.

Játra a ledviny se podílejí na vylučování odpadních látek z těla. Důležitou funkcí jater je schopnost zneškodnit nepotřebné látky a škodliviny, jako jsou například chemické přídavky potravin, alkohol a léky. Ledviny fungují v našem těle jako taková filtrace. Prostřednictvím moči odvádějí toxiny ven z těla. My jim v této náročné práci můžeme být nápomocni, a to díky medvědímu česneku, který dokáže detoxikovat játra a ledviny.

Medvědí česnek je účinný také při nachlazení a chřipce. Je skvělým pomocníkem naší trávicí soustavy, protože pomáhá při nadýmání, zácpě a osvědčí se i při infekčních průjmech. Medvědí česnek má také blahodárné účinky na naše srdce a reguluje krevní tlak. 

Zajímavostí je, že pomáhá i při hojení ran. Natřeme-li čerstvou šťávou těžce se hojící rány, rychle se vyléčí.

Tip: Léčivá síla medvědího česneku se ztrácí sušením, proto  jej sbírejte čerstvý. 

Delikátní risotto z medvědího česneku

Medvědí česnek při vaření rád využívá úžasný šéfkuchař David Valíček. Vyzkoušejte jeho recept a nechte se unášet silnou vůní a chutí jara.

Ingredience:

čerstvý medvědí česnek

300 g rýže arborio

1,5 l zeleninového vývaru

100 g parmezánu

1 šalotka

50 g másla

olivový olej

200 ml kvalitního bílého vína

sůl, pepř

zelený chřest na dozdobení

Postup:

  1. Šalotku nakrájíme na drobné kostičky a osmažíme v pánvi na olivovém oleji. Přidáme máslo a suchou rýži. Chvíli restujeme. Osolíme, opepříme a přilijeme víno. Dusíme, až se víno  z části odpaří. 
  2. Přidáme vývar a vaříme tak dlouho, dokud není rýže uvařená al dente. Vložíme spařený (v osolené vodě) medvědí česnek rozmixovaný dohladka. Přebytečnou vodu z rozmixovaného medvědího česneku odlijeme těsně před dokončením a zjemníme máslem, případně dochutíme solí a pepřem. 
  3. Nasypeme nastrouhaný parmezán a necháme ho rozpustit. Risotto musí být hladké a krémové. Můžeme ho na talíři dozdobit medvědím česnekem, anebo špenátem opraženým na másle, hoblinami parmezánu a zeleným chřestem, který si připravíme na páře.
Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho...