Nejzákladnější pravidlo kuchyně: správně očištěná zelenina a ovoce. Neméně se to týká také hub. Jejich zemitá a robustní chuť vede k tomu, že jsou součástí mnoha pokrmů, a tedy univerzální kulinářskou přísadou. V naší nabídce si můžete vybrat z běžných hub, jako jsou žampiony, hlíva ústřičná, šimeji a další. Ochuzeni nebudou ani houboví labužníci, pro které máme nachystaný sortiment i méně známých hub: například stroček trubkovitý, nameko, lošák zprohýbaný. Houby k vám můžeme dovézt sušené, nakrájené i zabalené. Pokud zvolíte variantu čerstvých a neočištěných, máme pro vás pár tipů, jak je správně vyčistit ve vaší kuchyni.
Jednotlivé druhy hub se v postupu čištění liší:
1. Žampióny
Žampióny patří mezi běžný druh hub, které využíváme ve většině světových kuchyní. Jsou velmi oblíbené a snadno dostupné po celý rok. Můžeme je použít v polévkách, salátech a omáčkách. Je však důležité je správně očistit, abychom odstranili veškeré nečistoty, bakterie a případné plísně z vnějšího povrchu. Přinášíme jeden z osvědčených triků, jak na to:
- Do misky vložte žampióny, nalijte trochu vody a přidejte špetku soli a trochu mouky.
- Vše promíchejte.
- Po několika vteřinách vylijte z misky vodu a houby opláchněte v tekoucí vodě.
- Poté je čistou utěrkou osušte.
2. Smrže
Zatímco žampióny můžeme oplachovat ve vodě, smrže konzumujeme křupavé a po mytí by změkly. Mají výraznou chuť a používají se zejména ve francouzské kuchyni. Přečtěte si návod níže na jejich správné čištění:
- V misce s víčkem protřepejte smrže, abyste oddělili povrchové nečistoty. Totéž můžete udělat i v pevném papírovém sáčku.
- Ujistěte se, že jste žádnou z hub nerozlomili.
- Vezměte štětinový kartáček a setřete nečistotu z vnitřní části.
3. Pečárky
Pečárky patří do stejné rodiny jako žampióny. Základní rozdíl je v kloboučku, který má ze spodní strany typické žábry. Mrkněte na postup čištění:
- Nejprve odstraňte stonek. Tyto stonky jsou v zásadě dřevité a vyhazují se.
- Pomocí lžíce seškrábněte žábry.
- Opláchněte pod tekoucí vodou.
4. Shitake
Japonské houby shitake chutnají přímo báječně, ať už dušené nebo grilované. Vždy si pochutnáte. Jak na ně? 😉
- Napněte jejich klobouček a jemně odstraňte prsty nebo papírovou utěrkou vnější nečistoty.
- Následně je opláchněte pod tekoucí vodou.
- Ujistěte se, že nejsou pod vodou moc dlouho. Mohli by na povrchu zůstat mazlavé.
5. Hlívy
A to nejjednodušší nakonec?. Hlívy se obecně čistí nejlépe. Všechny jsou naskládány do jednoho stonku, takže vše, co musíte udělat je:
- Použít špičku nože k řezu kolem pevného centrálního stonku a uvidíte, že jednotlivé houby odpadají.
- Stonek můžete zahodit, protože se při vaření nepoužívá.
- Otřete houby papírovým ručníkem a pomocí párátka odstraňte špínu ze žáber pod ním.
V případě zájmu o naší nabídku hub nás prosím neváhejte kontaktovat. V současnosti nabízíme například:
Houby, které máme skladem:
- Enoki
- Hlíva královská
- Hlíva ústřičná
- Houba hřibovitá sušená – směs
- Shii-take / Houževnatec jedlý / shitake
- Shimeji bílé
- Shimeji hnědé
- Žampion bílý
- Žampion bílý „BABY“
- Žampion krém „BABY“
- Žampion krémový
- Žampion Portobello
Houby, které dodáváme sezónně nebo na objednávku:
- Bedla vysoká
- Houba hřibovitá čerstvá – směs
- Hřib čerstvý
- Hřib smrkový sušený
- Jidášovo ucho sušené
- Kačenka česká
- Lanýž
- Lišák zprohýbaný
- Liška obecná
- Stroček trubkovitý sušený
Ovšem během sezóny zajistíme jakýkoliv typ hub. Budeme rádi, když se nám ozvete ?.