Víte, jak správně čistit houby?

Víte, jak správně čistit houby?

Nejzákladnější pravidlo kuchyně: správně očištěná zelenina a ovoce. Neméně se to týká také hub. Jejich zemitá a robustní chuť vede k tomu, že jsou součástí mnoha pokrmů, a tedy univerzální kulinářskou přísadou. V naší nabídce si můžete vybrat z běžných hub, jako jsou žampiony, hlíva ústřičná, šimeji a další. Ochuzeni nebudou ani houboví labužníci, pro které máme nachystaný sortiment i méně známých hub: například stroček trubkovitý, nameko, lošák zprohýbaný. Houby k vám můžeme dovézt sušené, nakrájené i zabalené. Pokud zvolíte variantu čerstvých a neočištěných, máme pro vás pár tipů, jak je správně vyčistit ve vaší kuchyni.

Jednotlivé druhy hub se v postupu čištění liší:

1. Žampióny

Žampióny patří mezi běžný druh hub, které využíváme ve většině světových kuchyní. Jsou velmi oblíbené a snadno dostupné po celý rok. Můžeme je použít v polévkách, salátech a omáčkách. Je však důležité je správně očistit, abychom odstranili veškeré nečistoty, bakterie a případné plísně z vnějšího povrchu. Přinášíme jeden z osvědčených triků, jak na to:

  1. Do misky vložte žampióny, nalijte trochu vody a přidejte špetku soli a trochu mouky.
  2. Vše promíchejte.
  3. Po několika vteřinách vylijte z misky vodu a houby opláchněte v tekoucí vodě.
  4. Poté je čistou utěrkou osušte.

2. Smrže

Zatímco žampióny můžeme oplachovat ve vodě, smrže konzumujeme křupavé a po mytí by změkly. Mají výraznou chuť a používají se zejména ve francouzské kuchyni. Přečtěte si návod níže na jejich správné čištění:

  1. V misce s víčkem protřepejte smrže, abyste oddělili povrchové nečistoty. Totéž můžete udělat i v pevném papírovém sáčku.
  2. Ujistěte se, že jste žádnou z hub nerozlomili.
  3. Vezměte štětinový kartáček a setřete nečistotu z vnitřní části.

3. Pečárky

Pečárky patří do stejné rodiny jako žampióny. Základní rozdíl je v kloboučku, který má ze spodní strany typické žábry. Mrkněte na postup čištění:

  1. Nejprve odstraňte stonek. Tyto stonky jsou v zásadě dřevité a vyhazují se.
  2. Pomocí lžíce seškrábněte žábry.
  3. Opláchněte pod tekoucí vodou.

4. Shitake

Japonské houby shitake chutnají přímo báječně, ať už dušené nebo grilované. Vždy si pochutnáte. Jak na ně? 😉

  1. Napněte jejich klobouček a jemně odstraňte prsty nebo papírovou utěrkou vnější nečistoty.
  2. Následně je opláchněte pod tekoucí vodou.
  3. Ujistěte se, že nejsou pod vodou moc dlouho. Mohli by na povrchu zůstat mazlavé.

5. Hlívy

A to nejjednodušší nakonec?. Hlívy se obecně čistí nejlépe. Všechny jsou naskládány do jednoho stonku, takže vše, co musíte udělat je:

  1. Použít špičku nože k řezu kolem pevného centrálního stonku a uvidíte, že jednotlivé houby odpadají.
  2. Stonek můžete zahodit, protože se při vaření nepoužívá.
  3. Otřete houby papírovým ručníkem a pomocí párátka odstraňte špínu ze žáber pod ním.

V případě zájmu o naší nabídku hub nás prosím neváhejte kontaktovat. V současnosti nabízíme například:

Houby, které máme skladem:

  • Enoki
  • Hlíva královská
  • Hlíva ústřičná
  • Houba hřibovitá sušená – směs
  • Shii-take / Houževnatec jedlý / shitake
  • Shimeji bílé
  • Shimeji hnědé
  • Žampion bílý
  • Žampion bílý „BABY“
  • Žampion krém „BABY“
  • Žampion krémový
  • Žampion Portobello

Houby, které dodáváme sezónně nebo na objednávku:

  • Bedla vysoká
  • Houba hřibovitá čerstvá – směs
  • Hřib čerstvý
  • Hřib smrkový sušený
  • Jidášovo ucho sušené
  • Kačenka česká
  • Lanýž
  • Lišák zprohýbaný
  • Liška obecná
  • Stroček trubkovitý sušený

Ovšem během sezóny zajistíme jakýkoliv typ hub. Budeme rádi, když se nám ozvete ?.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho...