Veselé a chutné Vánoce: ovocné inspirace

Veselé a chutné Vánoce: ovocné inspirace

Vánoce, krásný čas strávený v kruhu rodiny. Po pokoji se line vůně kapra a bramborového salátu. Děti se těší na překvapení, která si pro ně přichystal Ježíšek a my dospělí se nemůžeme dočkat jejich rozzářených očí. K celé této atmosféře neodmyslitelně patří i vánoční cukroví. Už se vám mnohokrát stalo, že jste si na nich smlsli více, než by bylo zdrávo?  Teď už nemusíte mít výčitky. Připravili jsme si pro vás pár receptů na ovocné cukroví, které vás tolik nezatíží a můžete si jich dát klidně i o malinko více.

Klementinky v čokoládě posypané mořskou solí

Na Vánoce nesmí chybět ovoce! A co potom vůně mandarinek nebo klementinek? Jaký je mezi nimi rozdíl? Správné vodítko je barva. Znalci rozeznají mandarinku podle tmavší slupky. Mandarinky mají výraznější aroma, ale možná jsou o trochu více trpké než klementinky. Klementinky vám ale vydrží déle, protože mají silnější slupku. Mrkněte s námi na velice jednoduchý a sladko-slaný recept s tímto vánočním ovocem.

Ingredience

  • 7 středně velkých klementinek
  • 120 g hořké čokolády
  • špetka mořské soli

Postup přípravy

Vyrovnejte velký plech pečícím papírem a naskládejte na ně měsíčky klementinek. Roztavte hořkou čokoládu a ponořte do ní z půlky měsíček klementinky a přeneste na připravený plech. Ihned posypte špetkou soli. A máte hotovo. Ale pozor – jsou velice návykové. Je rozhodně nemožné zůstat u jedné dávky. Ale nezoufejte a udělejte si další, zabere vám to pouhých 10 minut.

Kokosové makronky

Stačí vám jen 5 ingrediencí a vaše chuťové buňky se budou rozplývat nad úžasnými kokosovými makronkami. Vše, co potřebujete, jsou drcený kokos, vaječné bílky, med, vanilka a sůl. Makronky jsou bezlepkové a vláčné! Vyzkoušejte náš recept!

Ingredience

  • 6 bílků z velkých vajec
  • špetka mořské soli
  • 3 šálky neslazeného drceného kokosu
  • ½ šálku medu
  • 1 polévková lžíce vanilkového extraktu

Postup přípravy

Pomocí ručního mixéru rozšlehejte vaječné bílky a sůl. Do další misky vložte kokos a postupně přidejte rozšlehanou směs. Přidejte med a vanilkový extrakt. Pomocí čajové lžičky naberte směs a vytvořte kuličku a navrchu trošku stlačte. Pečte 11–13 minut při teplotě 180 ℃. Nechte vychladnout po dobu 1 hodiny a můžete podávat na vánoční stůl.

Vánoční ovocný věnec

Hlavní symbol adventu je věnec. Upečte si ovocný věnec, který oživí vaši vánoční tabuli. Máslový korpus s jednoduchou polevou obohacenou o čerstvé ovoce. Doporučujeme jahody a borůvky, ale vaší fantazii se meze nekladou. Příprava je o trochu náročnější, než u předchozích receptů, ale rozhodně stojí za to!

Ingredience

Korpus:

  • 12 polévkových lžic másla
  • ½ šálku cukru krystal
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • ½ lžičky soli
  • 2 šálky hladké mouky

Krém:

  • 220 g smetanového sýru
  • ¼ šálku cukru krystal
  • 1 lžíce citrónové šťávy

Poleva:

  • 1 šálek jahod nakrájených na plátky
  • 1 šálek borůvek
  • 1 jablko nakrájené na plátky
  • Hrst čerstvé máty

Postup přípravy

Prvním krokem je příprava korpusu. Smíchejte změkčené máslo, cukr, vanilku a sůl. Rozmixujte dohladka. Pomalu přidávejte mouku, dokud se těsto nespojí.  Těsto zabalte do fólie a nechte alespoň půl hodinku odležet. Předehřejte si troubu na 180 ℃. Vložte těsto do plechu na pizzu a pečte zhruba 20 až 30 minut. Poté nechte vychladnout a připravte si polevu. Do mísy přidejte jemný smetanový sýr, cukr a citronovou šťávu a míchejte, dokud nebude směs hladká. Po vychladnutí vykrojte uprostřed kolečko, aby se z „pizzy“ stal věnec. Natřete polevou a dozdobte připraveným ovocem a mátou. Tento krásný koláč není lákavý jen na pohled, ale překvapí vás i lehkou a znamenitou chutí!

Užijte si voňavé a chutné Vánoce. Vaše Abasto?.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho...