Víte, které ovoce a zelenina se pohromadě nesnesou? Víte, proč banány tak rychle zčernají? Víte, že jablka „škodí“ ostatním druhům ovoce? To a mnoho dalšího vám osvětlíme v našem článku. Dali jsme dohromady pár základních tipů, díky kterým budete mít vaše zásoby déle čerstvé a nezapomněli jsme ani na pár doopravdy šikovných vychytávek.
1. Ovoce a zeleninu před skladováním neomývejte
Ovoce a zeleninu můžete před skladováním otřít mokrým ubrouskem, ale nikdy je neomývejte. Ztratí tím svůj přirozený povrch, který brání hnilobě.
2. Chraňte své zásoby před vlhkostí
Pokud budete ovoce i zeleninu skladovat ve vlhkém prostření, zakládáte si tím na problém s plesnivostí. Dobrým trikem je, když do boxu s ovocem či zeleninou přidáte papírový ubrousek, ten absorbuje přebytečnou vlhkost a vaše zásoby zůstanou déle čerstvé.
3. V některých případech zapomeňte na chladničku
Papriky, okurky a rajčata uchovejte v pokojové teplotě. V případě, že ji necháte v lednici, může se stát, že bude napovrch nepříjemně slizká a rychleji se zkazí. To je i častým důvodem rychle černajícího banánu.
4. Tohle ovoce a zeleninu nikdy společně neskladujte!
Banány, meruňky, hrušky, švestky, mango a rajčata proti jablku, vodnímu melounu, bramborám, dýni, mrkvi a brokolici. Proč? První skupina vylučuje etylen, na který je druhá skupina velice citlivá a rychleji pak hnije.
5. Minimálně jednou týdně zkontrolujte vaši ledničku
Nezapomínejte pravidelně kontrolovat vaši lednici. Pokud není udržována čistá, můžeme tím urychlit proces zrání ovoce a zeleniny. Nepravidelnou kontrolou se může vytvořit i více ledu, než je požadováno a například hlávkový salát tím absorbuje více vlhkosti a zmrzne.
6. Skladovací vychytávky, o kterých jste možná ani netušili
- Mrkev nezbavujte natě a skladujte ji v chladu a ve tmě.
- Nakrojené jablko potřete citrónovou šťávou a nezhnědne vám.
- Nakrojený citrón položte na talířek vždy nakrojenou stranou, zabráníte tím okysličení, které ničí vitamín C.
- Pokud potřebujete jen pár kapek citrónové šťávy, píchněte do něj vidličkou, nemusíte ho celý krájet.
- Cibuli dejte do silonových punčoch. Jak to? Jednotlivé kusy cibule od sebe hezky oddělíte a dopřejete jim tolik žádaný vzduch. Jak na to? Ustřihněte z punčoch nohavici a vložte do nich cibuli za cibulí a mezi ně udělejte uzlíky.
- Nikdy neukládejte brambory s cibulí, v jejich společnosti se totiž více kazí.
- Vykoupejte jahody v octu. Jeden díl octa přidejte do deseti dílů vody. Po koupeli jahody osušte a dejte do lednice. Vydrží tak déle čerstvé. Nemusíte se bát, takto připravený roztok je slabý a jahody nebudou mít octovou chuť.
- Houby vždy skladujte v papíru. Plast u hub urychluje vznik plísní.
- Nakrájené citrusy vydrží čerstvé, když je zasypete ledem.
- Pažitka vydrží déle čerstvá, pokud ji pečlivě zabalíte do alobalu a dáte do lednice.
- Doufáme, že vám naše rady a tipy napomohou k tomu, aby vaše ovoce a zelenina zůstaly déle čerstvé.