Souhlasíte? Také si nemůžete Vánoce představit bez kapra a salátu? Tak to nedělejte. Máte už svůj odzkoušený vánoční salát, ale letos si pohráváte s myšlenkou, že by to chtělo změnu? Něco nového? Ne, nemyslíme zapomenout na salát jako takový. Našli jsme pro vás recepty na saláty z různých koutů Evropy, které vaši vánoční tabuli osvěží novými a neobvyklými chutěmi. Nebo patříte k těm, kteří nedají dopustit na českou vánoční klasiku? I na vás jsme mysleli!
Finský bramborový salát s jablky a řepou
Známé označení pro útulnost a teplo domova hygge pochází ze severských zemí, kde je zima delší a vyčerpávající. Hygge také znamená umění najít si něco krásného v každém okamžiku. Tento finský salát s neobvyklým spojením brambor, jablek a řepy dodá vašim Vánocům to správné hygge.
Ingredience
- 6 středně velkých brambor
- 4 velké mrkve
- 4 středně velké řepy
- 3 jablka
- 1 pórek
- 8 nakládaných okurek
- ½ šálku mletého kopru
- 1 šálek smetany
- ¼ šálku nálevů z okurek
- 1 lžička soli
- špetka pepře
Postup přípravy
Brambory a mrkev očistěte a nakrájejte na kostičky, vložte do hrnce se studenou vodou a přiveďte k varu. Vařte cca 15-20 minut. Připravte si řepu, které odřízněte stopku a kořeny a pořádně ji omyjte. Takto připravenou řepu dejte na 35-40 minut vařit, dokud nebude měkká. Po zchladnutí řepy jemně odstraňte slupku, a poté nakrájejte na kostičky. Nakrájejte také pórek a společně s brambory, mrkví a řepou vložte do velké mísy. Přidejte nakrájená a oloupaná jablka, okurky a mletý kopr. Vše promíchejte. Před podáváním si připravte zálivku: v malé misce smíchejte smetanu, nálev a ochuťte solí a pepřem. Vše přidejte do salátu a podávejte chlazené.
Italský bramborový salát
Italové kuchařskému řemeslu bezpochyby rozumí a jejich pokrmy mají lidé ve velké oblibě po celém světě. Připravili jsme pro vás recept na italský bramborový salát.
Ingredience
- 6 středně velkých brambor
- 2 rajčata
- 1 hlávkový salát
- 1 cibule
- pažitka
- 80 g tvrdého sýru
- 2 lžičky plnotučné hořčice
- 1 lžíce octa
- 2 lžíce olivového oleje
- 50 g parmazánu
- sůl a pepř
Postup přípravy
Brambory uvařte ve slupce, oloupejte a po vychladnutí nakrájejte na kostičky. Rajčata také oloupejte a nakrájejte na kostičky. Připravte si zálivku: smíchejte hořčici, ocet, sůl, pepř a po kapkách zašlehejte olej. Přidejte nastrouhaný parmazán a vše pořádně promíchejte. Připravenou mísu obložte hlávkovým zelím a na něj položte brambory promíchané se zálivkou, posypte nadrobno nakrájenou cibulí, rajčaty, pažitkou a nastrouhaným sýrem.
Tradiční bramborový salát
Bramborový salát, pokrm, bez kterého si nedokáže většina z nás představit štědrovečerní večeři. Vyzkoušejte náš recept a třeba vás inspiruje.
Ingredience
- 8 středně velkých brambor
- 2 celery
- 2 cibule
- 4 vejce
- ½ šálku nakrájených okurek
- ¼ šálku nakrájené sladké červené papriky
- 1-1/4 šálku majonézy
- 1/4 šálku zakysané smetany
- 1/4 šálku čistého jogurtu
- 1/4 šálku zeleného pepře
- 1 lžička sušené bazalky, majoránky a kopru
- 1 lžička cukru
- 1/2 čajové lžičky soli
- 1/2 čajové lžičky pepře
- 4 švestky, hrubě nasekané
- 1 šálek hrachu
- 1 šálek drceného sýru čedar
Ve velké míse smíchejte prvních 7 ingrediencí. V druhé misce pak zamíchejte majonézu, zakysanou smetanu, jogurt a koření. Takto připravenou směs přidejte do první mísy, jemně promíchejte s rajčaty, hráškem a sýrem. Salát uchovávejte v chladu až do jeho servírování na stůl.
Přejeme vám vánoční pohodu a dobrou chuť 🙂