Vánoční kapr bez salátu? To nejde :)

Vánoční kapr bez salátu? To nejde :)

Souhlasíte? Také si nemůžete Vánoce představit bez kapra a salátu? Tak to nedělejte. Máte už svůj odzkoušený vánoční salát, ale letos si pohráváte s myšlenkou, že by to chtělo změnu? Něco nového? Ne, nemyslíme zapomenout na salát jako takový. Našli jsme pro vás recepty na saláty z různých koutů Evropy, které vaši vánoční tabuli osvěží novými a neobvyklými chutěmi. Nebo patříte k těm, kteří nedají dopustit na českou vánoční klasiku? I na vás jsme mysleli!

Finský bramborový salát s jablky a řepou

Známé označení pro útulnost a teplo domova hygge pochází ze severských zemí, kde je zima delší a vyčerpávající. Hygge také znamená umění najít si něco krásného v každém okamžiku. Tento finský salát s neobvyklým spojením brambor, jablek a řepy dodá vašim Vánocům to správné hygge.

Ingredience

  • 6 středně velkých brambor
  • 4 velké mrkve
  • 4 středně velké řepy
  • 3 jablka
  • 1 pórek
  • 8 nakládaných okurek
  • ½ šálku mletého kopru
  • 1 šálek smetany
  • ¼ šálku nálevů z okurek
  • 1 lžička soli
  • špetka pepře

Postup přípravy

Brambory a mrkev očistěte a nakrájejte na kostičky, vložte do hrnce se studenou vodou a přiveďte k varu. Vařte cca 15-20 minut. Připravte si řepu, které odřízněte stopku a kořeny a pořádně ji omyjte. Takto připravenou řepu dejte na 35-40 minut vařit, dokud nebude měkká. Po zchladnutí řepy jemně odstraňte slupku, a poté nakrájejte na kostičky. Nakrájejte také pórek a společně s brambory, mrkví a řepou vložte do velké mísy. Přidejte nakrájená a oloupaná jablka, okurky a mletý kopr. Vše promíchejte. Před podáváním si připravte zálivku: v malé misce smíchejte smetanu, nálev a ochuťte solí a pepřem. Vše přidejte do salátu a podávejte chlazené.

Italský bramborový salát

Italové kuchařskému řemeslu bezpochyby rozumí a jejich pokrmy mají lidé ve velké oblibě po celém světě. Připravili jsme pro vás recept na italský bramborový salát.

Ingredience

  • 6 středně velkých brambor
  • 2 rajčata
  • 1 hlávkový salát
  • 1 cibule
  • pažitka
  • 80 g tvrdého sýru
  • 2 lžičky plnotučné hořčice
  • 1 lžíce octa
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 50 g parmazánu
  • sůl a pepř

Postup přípravy

Brambory uvařte ve slupce, oloupejte a po vychladnutí nakrájejte na kostičky. Rajčata také oloupejte a nakrájejte na kostičky. Připravte si zálivku: smíchejte hořčici, ocet, sůl, pepř a po kapkách zašlehejte olej. Přidejte nastrouhaný parmazán a vše pořádně promíchejte. Připravenou mísu obložte hlávkovým zelím a na něj položte brambory promíchané se zálivkou, posypte nadrobno nakrájenou cibulí, rajčaty, pažitkou a nastrouhaným sýrem.

Tradiční bramborový salát

Bramborový salát, pokrm, bez kterého si nedokáže většina z nás představit štědrovečerní večeři. Vyzkoušejte náš recept a třeba vás inspiruje.

Ingredience

  • 8 středně velkých brambor
  • 2 celery
  • 2 cibule
  • 4 vejce
  • ½ šálku nakrájených okurek
  • ¼ šálku nakrájené sladké červené papriky
  • 1-1/4 šálku majonézy
  • 1/4 šálku zakysané smetany
  • 1/4 šálku čistého jogurtu
  • 1/4 šálku zeleného pepře
  • 1 lžička sušené bazalky, majoránky a kopru
  • 1 lžička cukru
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • 1/2 čajové lžičky pepře
  • 4 švestky, hrubě nasekané
  • 1 šálek hrachu
  • 1 šálek drceného sýru čedar

Ve velké míse smíchejte prvních 7 ingrediencí. V druhé misce pak zamíchejte majonézu, zakysanou smetanu, jogurt a koření. Takto připravenou směs přidejte do první mísy, jemně promíchejte s rajčaty, hráškem a sýrem. Salát uchovávejte v chladu až do jeho servírování na stůl.

Přejeme vám vánoční pohodu a dobrou chuť 🙂

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho...