Salát na mušce! 7 zajímavostí, které jste možná netušili!

Salát na mušce! 7 zajímavostí, které jste možná netušili!

Sálat jako hlavní menu, jako předkrm nebo i desert. Nenajde se snad nikdo, kdo by alespoň některou z jeho variant neměl rád. Koneckonců není nic zdravějšího a všestrannějšího než dokonale připravený salát. Podívejte se s námi na několik zajímavostí, které se k tomuto pokrmu pojí.

1. Kde se vzalo jeho označení?

Termín „salát“ pochází z latinského slova sůl „sal“. V římských dobách se saláty připravovaly z osolené syrové zeleniny zalité olivovým olejem a octovým dresinkem. Francouzi pak později začali používat slovo „salade“, z nějž pak vznikly varianty v mnoha dalších jazycích světa.

2. První psaný recept

Jeden z prvních receptů na salát můžete najít v nejstarší britské kuchařce The Forme ze 13. století. Ingredience byly salátové listy s pórkem a špenátem dochucené česnekem a bylinkami, kreativně zdobené jedlými květy.

3. Waldorfský salát – pravděpodobně nejslavnější salát

Pravděpodobně nejslavnějším salátem na světě je waldorfský salát, který poprvé představil Oscar Tschirky z newyorského hotelu Waldorf Astroia v 90. letech 20. století. Tehdy obsahoval jablka, celer a majonézu. Slavné vlašské ořechy byly přidány až o tři desetiletí později.

4. Caesar od Caesara nebo ne?

Žili jste v přesvědčení, že Caesar salát dostal jméno od onoho slavného římského vojevůdce? Představovali jste si, jak si tento panovník odskočil od oblehání měst k plotně a vytvořil světoznámý salát? I když by to byla hezká představa, je zcela mylná. Salát má na svědomí italský restauratér působící v Mexiku Caesare Cardiny, který prý při jednom rušném víkendu, kdy už nezbývalo v nabídce mnoho, jednoduše vytvořil salát z toho, co mu zbylo v kuchyni.

5. Mocné afrodiziakum

Salát není sexy!? Sexy možná není, ale mocné afrodiziakum prý ano. Ve starověkém Egyptě věřili, že salát funguje jako silné afrodiziakum. Pár plátku listů salátu a máte vystaráno na hezký večer?.

6. Nejdražší porce

Nejdražší salát na světě vytvořil slavný michelinský šéfkuchař Raymond Blanc v hotelu Hempel v Londýně v roce 2010. V přepočtu na české koruny bychom za něj zaplatili zhruba 18 500 Kč. Salát mimo jiné obsahuje i zlatý kaviár Almas. Tento kaviár s jantarově žlutým zbarvením se získává z rybích jiker ryby Jeseter Beluga. Vzhled této ryby se za posledních 120 milionů let téměř nezměnil. Vývoz tohoto kaviáru je do mnoha zemí zakázán kvůli ochraně ryby.  Za necelé dva kilogramy tohoto jídla zaplatíte více než 1 150 000 korun.

7. Nejdelší salátový bar

Máte rádi bary? A co pak salátové bary? A co rovnou nejdelší salátový bar? Takový mohli ochutnat hosté Saladbowl Bash v Hudsonville v americkém Michiganu. Dne 27. července 2013 pro ně připravil Jensen Jewelers nejdelší salátový bar. Měřil na délku 210 metrů, vážil přes 1000 kg a mohli jste si v něm vychutnat salátovou směs hlávkového salátu, mrkve, cibule, zelí, cukety, celeru, okurky a papriky.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho...