Ať už jste příznivci oslavy Valentýna nebo ne. Myslíme si, že překvapit svou drahou polovičku můžete vždy, a to nejenom o svátku Valentýn. Co udělá větší radost, než s láskou vyrobený sladký dortík, sušenka nebo jiná cukrářská delikatesa? Podle nás tomu málo co konkuruje. Ovšem berte to s nadsázkou. Co však neberte na lehkou váhu, je fakt, že se budete oblizovat až za ušima ?.
A nebyli bychom Abasto, kdybychom do receptů nepřidali i lahodné ovoce. Vyzkoušejte naše sladké valentýnské recepty s ovocem.
Pošírovaná hruška s červeným vínem, vanilkou a skořicí
Tento elegantní desert se skvěle hodí na romantickou večeři. Hruška s omáčkou z červeného vína, s voňavou skořicí a vanilkou rozhýbe vaše chuťové buňky na maximum.
Ingredience
- 750 ml láhve Merlot nebo jiného červeného vína
- 200 g krupicového cukru
- 2 tyčinky skořice rozkrojené na polovinu
- 1 vanilkový lusk rozkrojený na 4 proužky
- 4 velké oloupané hrušky
Postup přípravy
- Hrušku oloupejte, ponechejte stopku, spodek s „bubákem“ odkrojte, aby vznikla rovná plocha. Krouživým pohybem vykrojte jadřinec.
- Víno, cukr, skořici a vanilku vložte do hluboké pánve a mírně zahřejte, dokud se cukr nerozpustí. Přidejte hrušky. Ujistěte se, že jsou celé pokryté vínem, poté vařte cca 30 minut, dokud nebudou měkké.
- Vyjměte hrušky z pánve a sirup vařte dalších 30 minut, aby měl hustější konzistenci. Hrušky nechte vychladnout a dejte je do lednice (můžete je ponechat v lednici až dva dny). Vyjměte je z lednice alespoň hodinu před podáváním.
Valentýnské malinové pyré
Spojení osvěžujících malin s chutí šampaňského dodá vašemu nejen valentýnskému večeru tu správnou atmosféru.
Ingredience
- 40 g malin
- 2 lžíce šampaňského
- 200 ml smetany
- 4 lžíce krupicového cukru
- 2 lžičky sušených (lyofilizovaných) malin
- jakékoliv suché sušenky jako příloha
Postup přípravy
- Rozmixujte maliny se šampaňským do hladka.
- Smetanu s cukrem vložte do hrnce a jemně zahřejte, dokud se cukr nerozpustí. Zvyšte teplotu k varu, potom za stálého míchání vařte zhruba 2–3 minuty. Poté směs smíchejte s malinovým pyré a nechte na 15 minut ochladit.
- Takto připravené pyré vložte do skleniček na desert a nechte odležet zhruba 30 minut. Poté posypte kousky sušených malin.
- Podávejte se suchými a sladkými sušenkami.