Pastamánie: 5 tipů, jak připravit perfektní těstoviny

Pastamánie: 5 tipů, jak připravit perfektní těstoviny

Už se vám stalo, že se vám těstoviny nepovedly tak, jak jste si představovali? Připravili jsme pro vás 5 tipů, se kterými už vždy připravíte naprosto perfektní těstoviny. A svoje nabité informace si můžete rovnou vyzkoušet v praxi na našich těstovinách s výtečnou brokolicí.

1. Olej přidejte do těstovin až po uvaření

Těstoviny jsou sice jednou z domén italské kuchyně, ale dostaly se do srdcí lidí na celém světě. Kdo by nemiloval horké těstoviny s omáčkou a roztaveným sýrem na povrchu? Netřeba dodávat, že asi všichni milujeme těstoviny, ale věděli jste, že způsob, jakým je připravíme, zásadně ovlivňuje jejich chuť? Takže pokud patříte do široké rodiny milovníků těstovin, dávejte bedlivě pozor. První radou k úspěšné přípravě těstovin je to, že je nikdy neproplachujte, protože to zabrání přilepení následné omáčky. Stejně tak do nich nepřidávejte olej během vaření. Olej přidejte, až vypustíte z hrnce vodu. Díky tomu se nepřilepí k sobě.

2. Používejte větší hrnec

Při vaření těstovin dejte přednost většímu hrnci, protože těstoviny zvýší svůj objem a pokud nebudou mít dostatek vody, budou kašovité a lepkavé. Doporučuje se 1 litr vody na každých 100 gramů těstovin.

3. Nezapomínejte těstoviny míchat

Může to znít divně a možná jste to nikdy nedělali, ale na tento jednoduchý krok nesmíte nikdy zapomenout. Bez míchání se mohou těstoviny držet pohromadě a nerovnoměrně se pak vařit.

4. Přidejte sůl do vody, jakmile dojde k varu

Ani ne na začátku, ani ne v průběhu, ale až potom, co voda v hrnci dosáhne bodu varu, přidejte do těstovin sůl, protože v ten moment ji správně absorbují a mají tu správnou chuť. Druhým důvodem je i to, že solená voda dosahuje varu později.

5. Vařte těstoviny „al dente“

„Al dente“ (pevné na skus) neznamená jen to, že Italové nemají rádi rozvařené těstoviny, ale že zdravé a chutné těstoviny, které uvaříte „al dente“, mají nižší glykemický index, což znamená, že jsou lépe stravitelné a déle vás zasytí, než těstoviny vařené příliš dlouho.

Těstoviny s brokolicí

Ingredience

  • 250 g penne těstovin
  • 1 lžička olivového oleje
  • ¼ šálku červené papriky (cca 60 g)
  • ¼ šálku žluté papriky (cca 60 g)
  • ¼ šálku brokolice (cca 60 g)
  • ¼ šálku sladké kukuřice (cca 60 g)
  • ½ lžíce másla
  • ½ lžíce špaldové mouky
  • špetku drceného česneku
  • 1 šálek mléka
  • ½ lžičky oregana
  • ¼ lžičky chilli koření
  • ½ lžičky tymiánu
  • ¼ lžičky černého čerstvě mletého pepře
  • špetka soli
  • 1 lžíce strouhaného sýru
  • ¼ lžíce strouhaného sýru na ozdobu

Postup přípravy

  1. Vyberte, nejlépe nepřilnavou, pánev a zahřejte v ní olivový olej, přidejte papriku, blanšírovanou brokolici a kukuřici, vše orestujte na středním plameni 2-3 minuty. Nechte stranou.
  2. Zahřejte máslo na pánvi; na několik vteřin přidejte drcený česnek a restujte opět na středním plameni. Přidejte mouku a pár vteřin za stálého míchání orestujte. Vyjměte z plamene.
  3. Pomalu za stálého míchání přidávejte mléko (aby se zabránilo tvorbě hrudek), dokud omáčka nezhoustne.
  4. Přidejte oregano, tymián, chilli, sýr, sůl a pepř. Vše pořádně promíchejte a zhruba 1 minutu vařte na mírném plameni.
  5. Teď přichází na řadu restovaná zelenina a těstoviny. Lehce je promíchejte a vařte na mírném ohni dvě minuty. Nezapomeňte občas zamíchat.
  6. Dozdobte sýrem a můžete podávat na stůl.
Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho...