Správný kuchař by měl v první řadě ovládat své řemeslo. To však ještě nestačí. Rozhodně by měl mít píli, trpělivost a ochotu se neustále učit a posouvat dále. Žádný učený z nebes nespadl a stejně tak se žádný kuchař nestane ze dne na den skvělým kuchařem. Našli jsme několik doporučení, jak se zlepšit a rozšířit si tím své kuchařské znalosti a dovednosti.
1. Budujte svůj tým
Je to tým, který obklopuje kuchaře a zvyšuje jeho kuchařský kredit. Nejúspěšnější kuchaři jsou ti, co mají šikovný tým a dokážou mu být tím správným leaderem. Porozumění lidem a chemii, která vede k soudržnému, podpůrnému a úspěšnému týmu, je nejdůležitější součástí práce kuchaře. Jak na to?
- Buďte spíše leader než nadřízený.
- Motivujte své kolegy.
- Chvalte, ovšem je-li třeba, buďte přísní, ale vždy se snažte být spravedliví.
- Nehledejte problémy, ale jejich řešení.
- Pracujte na svých komunikačních a organizačních schopnostech.
- Sledujte současné kuchařské trendy.
- Neustále vzdělávejte sebe i své kolegy.
- Naučte se přijímat kritiku.
2. Mluvte méně a více poslouchejte
Významnou dovednost, kterou můžete jako kuchař získat, je schopnost skutečně naslouchat svým zaměstnancům, spolupracovníkům, dodavatelům, hostům, ale i konkurentům. Co víte a co říkáte, bledne ve srovnáním s tím, jak jednáte a co děláte. Vaši zaměstnanci, zaměstnavatel a hosté posuzují vaši účinnost, důslednost a spolehlivost. Nejlepší kuchaři nejprve myslí, než jednají.
3. Zaměřte se na zdroje
Kdy opravdu oceníte prvotřídní steak? Pro odpověď musíte tak trochu hlouběji ke zdroji. Na místo, kde se skot chová, kde se krmí. Zelenina je často považována za komoditu, za „pouhou“ ingredienci. Skutečným zázrakem se stane poté, co strávíte den na farmě. Podíváte se, jak se obdělává půda, jak se o plodiny pečuje. Vinný lístek nabude nového významu, pokud kuchař tráví čas na sklizni vinice, pohovoří s vinaři o jejich práci. Výborní kuchaři jsou ti, kteří vnímají a studují své ingredience, své zdroje a jsou poté schopni je zpracovat s větší úctou během procesu vaření.
4. Cestujte a poznávejte nové chutě
Abychom opravdu porozuměli kuchyni nebo dokonce konkrétnímu jídlu, je důležité zažít kulturu a tradice, které ji obklopují. Kuchař, který se prostřednictvím příležitostného cestování spojuje a buduje vztahy s dalšími odborníky na jídlo, učí se o kulturních vlivech a studuje historii a tradici pokrmů, je kuchařem, který je na dobré cestě zvládnout přípravu těchto jídel.
5. Vyučujte!
Skvělí kuchaři vždy učí další, povzbuzují mladé kuchaře, aby si budovali svůj repertoár. Ukazuje lidem, jak se zlepšovat, budovat sebevědomí. Skvělí kuchaři investují čas do toho, aby se stali výbornými učiteli a školiteli.