Nepromeškejte to: Blíží se sezóna specialit!

Nepromeškejte to: Blíží se sezóna specialit!

Léto je za námi a podzim může některým z nás připadat chmurný a možná i trochu nudný. Pojďme si jej trochu okořenit a zabrousit do dálných míst. Nastává sezóna netradičních a exotických plodin. My vám dnes představíme dvě, které rozhodně stojí za to vyzkoušet. 

Čistec hlíznatý – červík nebo velmi netradiční brambora?

Podívejte se! Přijde vám, že se díváte na červíky nebo housenky, u kterých byste se hodně dlouho rozmýšleli, zda se do nich zakousnout? Nebojte, v podstatě se jedná o hlízu/bramboru. Nemusí se loupat, nejlépe chutnají jen tak na másle a na talíři vypadají vskutku pozoruhodně.

Čistec je oblíbený v Japonsku jako dietní potravina. V čínské a tibetské medicíně se používá především k čištění a posílení organismu. Má protizánětlivé a antivirové účinky. Čistec se mu neříká pro nic za nic. Jeho pravidelnou konzumací se čistí plíce a lymfa. Ideální je zejména na podzim, jelikož látky, které obsahuje, dokážou zahubit viry, jež mají na svědomí nepříjemné nachlazení a chřipku. Má schopnost regulovat cholesterol a má také blahodárné účinky na naše trávení. 

Pokud cítíte, že vaše tělo potřebuje v podzimním počasí vzpruhu, neváhejte a vyzkoušejte čistec. Objednat si jej můžete na: objednavky@abasto.cz 

Vodní kaštany – nejsou klasické kaštany

Také si nedokážete představit Vánoce bez vůně jedlých kaštanů? Udělejte si Vánoce již dnes, a to s neobyčejnými vodními neboli čínskými kaštany.

Jedná se o plody rostliny bahničky jedlé a jsou populární v tropických zemích jako jsou Thajsko, Vietnam, Čína, Japonsko, Indonésie nebo i Austrálie. Pěstují se, jak jejich název napovídá, ve stojatých vodách a dají se sklízet pouze ručně. Využívají se v tamní gastronomii a své uplatnění mají i v přírodní medicíně. Mají bílou barvu, jsou křupavé a svěží. Vynikají jemnou, sladkou, jablko-kokosovou chutí a většinou se krájí do polévek nebo jsou součástí vaječných pokrmů. Naložené v sirupu jsou jako stvořené do koláčů.

Rozemleté na prach, šťavnaté, nakrájené, vařené, syrové, dušené nebo naložené v rýžovém víně jsou využívány jako lék a doplněk stravy. Kaštanová šťáva zmírňuje nevolnost a detoxikuje tělo od nečistot. Prášek a pasta patří ke známým receptům, které se používají proti zánětům a kašli.

Mimo to obsahují spoustu vitamínů a minerálů jako jsou například vitamín B6, měď, mangan či draslík. Pyšní se také množstvím vlákniny, která pomáhá zlepšit činnost střev.

I čínské kaštany si můžete objednat na: objednavky@abasto.cz, kde dostanete veškeré informace o dostupnosti.

Vyzkoušejte tyto dvě netradiční suroviny, stojí to za to! 

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho...