Nejenom vegetarián si smlsne: grilovaná zelenina a ovoce!

Nejenom vegetarián si smlsne: grilovaná zelenina a ovoce!

Léto se nám sice už chýlí ke konci. Mnoho z nás si během něj připravilo se svými blízkými nějakou tu lahůdku na grilu. Snad nás ale ještě čeká poslední zachvěv letních paprsků v podobě babího léta, a tak se grilování zatím nemusíme vzdát. Zkuste s námi naše tipy na vegetariánské grilování.

Vegetariánské lahůdky na grilu

V umění grilování vždy dominovalo maso. Nemůžeme popřít, že otevřené plameny, žhavé uhlíky a kouř přinášejí do masového kulinářství nový rozměr. To se však zcela jistě týká i grilované zeleniny a ovoce. Znalost dobrého grilování nám otevírá nové dveře do nových chutí, které nebyly ještě tolik prozkoumány. Můžete grilovat česnek, ořechy, cukety, lilek, kukuřici, papriky, rajčata, žampióny, různé cibule, ananas, banán nebo třeba i meloun. Nebojte se experimentovat. Krása v grilování spočívá v tom, že nám přináší chutě, které bychom z ovoce a zeleniny neočekávali. Možná jste si mysleli, že nemáte rádi květák, připravte si ho na grilu a možná změníte názor?.

Jak na to?

Při grilování pro vegetariány dejte pozor na to, aby se maso a vegetariánské jídlo na grilu nedotýkaly. Vždy důkladně očistěte gril, než na něj položíte bezmasé dobroty.

Nejen pro vegetariány může být skvělou volbou například ananas. Chutná skvěle jen tak samotný anebo posypaný cukrem a skořicí. Jestli jste milovníci grilovaného masa, ananas vám pomůže s jeho trávením díky svému enzymu bromelin.

Jako desertní tečku můžete vyzkoušet grilovaný banán. Podobně jako s ananasem i s grilovaným banánem se setkáváme především v jihoamerické kuchyni. Banán můžete jednoduše oloupat a hodit na gril. Má to však své úskalí, banán změkne a věřte, není to hezký pohled, i přesto, že stále chutná skvěle. Ovšem už tolik nevelebí našim očím. První možností, jak se tomu vyhnout, je obalit banán ve strouhance anebo jej grilovat ve slupce. Vyberte si zralý banán, odřízněte obě špičky a pak jej rozkrojte na dvě poloviny.

Další vegetariánskou dobrotou na gril jsou žampióny portobello, u kterých můžete odstranit nožku a naplnit je sýrem Niva, bylinkami a zeleninovou směsí. Pak je ale grilujte z jedné strany, aby se směs nevysypala.  Již zaběhlým pokrmem na grilu jsou batáty anebo čerstvý chřest. Ten je nejlepší napíchnout na špíz, abyste zabránili propadnutí do žhavého uhlí. Dalšími oblíbenci grilu jsou i brokolice, cukety nebo dokonce i meloun.

Recept na závěr: Grilovaný „steak“ z květáku

Grilovaný „steak“ z květáku představuje zdravý a chutný způsob, jak si z obyčejného květáku vykouzlit zcela novou pochoutku.

Ingredience

  • 2 velké hlávky květáku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 citróny
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička medu
  • 2 lžičky soli
  • ¼ lžičky mleté červené papriky
  • ¼ šálku nasekané čerstvé petrželky
  • ¼ šálku nasekaných vlašských ořechů

Postup přípravy

V malé misce smíchejte olivový olej, nastrouhanou citrónovou kúru, citrónovou šťávu, rozdrcený česnek a med. Zahřejte gril na střední teplotu. Květák očistěte a nakrájejte na „steaky“. Steaky namočte do vytvořené směsi a z jedné strany osolte. Nasolenou stranou položte květák na gril a potřete druhou stranu směsí. Zakryjte gril a nechte květák grilovat zhruba 5 minut z každé strany. Po vyjmutí grilu posypte červenou paprikou, petrželkou a vlašskými ořechy. Podávejte horké.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho...