Mnozí z nás si pod pojmem carving představí techniku lyžování, která spočívá v carvingovém oblouku, který je řezaný a ideálně bez smyku a tedy přesný. Podobné parametry má i carving v kuchyni, důležité je přesné zakrojování.
Kde se vzal carving?
Carving je umění vyřezávání různých vzorů a motivů z ovoce a zeleniny. Tato technika je běžná v Evropě, ale obzvláště populární je v Thajsku, Číně a Japonsku. Prakticky každé ovoce a zeleninu lze v tomto procesu použít, ale nejoblíbenější jsou vodní melouny, jablka, jahody, dýně, mrkve a okurky. Původ tohoto dekorativního umění vyřezávání spadá do Asie období 7. stol. n. l. V České republice je nejznámějším, a zároveň průkopníkem tohoto gastronomického umu, pan Luděk Procházka, který v roce 1999 na největší gastronomické soutěži v České republice představil své umění v kategorii zvláštní výrobek. V roce 2004 dokonce zvítězil na Světové kuchařské olympiádě v kategorii kuchařské artistiky, a je také držitel pěti zlatých medailí ze světových kuchařských výstav. Popularita carvingu neustále roste a mnoho cateringových společností využívá této techniky o obohacení svého rautu.
Carvingoví mistři ve světě
Existuje mnoho řezbářů, umělců a kuchařů, kteří se zabývají carvingem. Každý z nich má svou specifickou techniku tvorby. Mnoho kuchařů se tomuto odvětví věnuje jako hlavní pracovní náplň, a otvírají také kurzy carvingu i pro veřejnost.
Valeriano Fatica
Italský carvingový mistr známý také ze svých videií na YouTube. Videa přitahují lidi z celého světa pro svou obdivuhodnou přesnost a dokonalost.
Jimmy Zhang
Dalším mistrem v oboru je Číňan Jimmy Zhang. Šéfkukař Jimmy se zúčastnil několika profesionálních soutěží v carvingu v Číně. Získal mnoho titulů a v současnosti je považován za jednoho z nejlepších umělců v oblasti vyřezávání z ovoce a zeleniny v Číně. Věnuje se také kurzům kuchařského carvingu, kde své umění předává studentům.
Carl Franklin Jones
Carl Franklin Jones, Američan, který je známý svou sochou, kterou vytvořil na svatbu Ivanky Trumpové. Jones v současnosti cestuje po celém světě a předává své zkušenosti mladým ambiciózním umělcům a šéfkuchařům.
Takehiro Kishimoto
Oblíbený japonský umělec, jehož dílo je založeno na tradičních japonských vzorech. V jeho práci však můžete nalézt také inspiraci z thajského carvingu.
Kde se nejlépe naučit vyřezávat?
Jako první u nás začala kurzy carvingu poskytovat firma pana Luďka Procházky Czech Carving Studio. Na jejich stránkách se můžete zaregistrovat na jednotlivé kurzy podle typu náročnosti a posluchačů. Pokud jste spíše samouci a rádi byste se techniku řezby naučili z pohodlí domova, doporučujeme shlédnout tutoriální videa na YouTube. Z knižních publikací pak můžete zabrousit do knih Kouzla ze zeleniny a ovoce a Čarujeme se zeleninou.