7 pomocníků kuchařských mistrů

7 pomocníků kuchařských mistrů

Zajímá vás, jaké pomocníky mají při ruce světoví šéfkuchaři? Tak to jste na správném místě. Připravili jsme pro vás seznam 7 kuchařských náčiní, které kuchaři využívají při tvorbě svých delikates. Možná budete překvapeni, že nejdůležitější kulinářské nástroje jsou často právě ty nejjednodušší.

1. Pánev WOK

Mnoho z nás má pánev zařazenou v sekci “použití pouze při přípravě asijských pokrmů a tečka“. Ovšem wok má široké uplatnění a je to velice univerzální pánev, ve které můžete připravit třeba i celé kuře nebo dokonce i moučník. S wok můžete vařit, dusit či smažit. Navíc díky svému nepřilnavému povrchu se jídlo nepřipálí a uchovává si vitamíny a cenné látky. Mimo to se wok rychle ohřívá a je velmi snadné ji očistit.

2. Kuchyňská váha

Vaření a pečení je také o gramech a mililitrech, využití kuchyňské váhy v kuchyni má své nesporné výhody, a to přesnost, spolehlivost a také komfort.

3. Sashimi nůž

Neobyčejná ostrost Sashimi nožů je v kuchyni nepostradatelná, a to nejenom při přípravě klasického japonského Sushi, ale je skvělým pomocníkem při všech typech krájení. Jeho robustní a podlouhlá čepel je schopná řezat přísady v dlouhých nepřerušovaných řezech, a tím zachovat celistvost suroviny – v první řadě jejich svěžest. 

Sashimi nůž

4. Hmoždíř

Toto kuchařské náčiní používá lidstvo už tisíce let. A je k tomu pádný důvod. Když suroviny rozdrtíme, získáme z nich mnohem více chutí, než například jemných sekáním. Hmoždíř je ideální pro přípravu pesta, drcení koření nebo čerstvých i sušených bylinek.

5. Sekáček

Neodmyslitelným pomocníkem je i klasický sekáček na zpracování masa, zeleniny a jakéhokoliv porcování. Šéfkuchaři jej využívají i při tzv. carvingu – vyřezávání tvarů a ornamentů z ovoce a zeleniny.

6. Zahnutá cukrářská špachtle

Nejenom pro cukráře a milovníky vůně upečeného těsta. Cukrářskou špachtli využívají kuchaři, zdá se, skoro na vše, od bezchybného nabrání kusu ryb na talíř po seškrábnutí zbytků z dna pánve.

7. Škrabka na čokoládu

Čokoláda, podle nás bezpochyby nejpopulárnější surovina na světě:). Je velmi častou součástí nejrůznějších druhů sladkostí a desertů. Vytvořením různě velkých hoblinek a plátků čokolády přeměníte váš desert v okouzlující zážitek a pastvu pro oči.

Neméně důležité jako je kuchařské náčiní, je jejich správná údržba. Dvojnásob to platí pro nože. Protože správné pochopení toho, jak se starat o vaše nástroje, je to, co přináší jejich výkon na vyšší úroveň.

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho...