Šťavnaté fíky z Turecka

Šťavnaté fíky z Turecka

Fíky jsou plody Smokvoně obecné (Ficus Carica), mají tvar hrušky a dorůstají do velikosti 3-6cm. Barva slupky závisí na stupni zralosti plodu a na odrůdě fíků, mají buď zelenou nebo tmavě fialovou barvu. Dužina je měkká, plná malých semínek a je zbarvená do tmavě oranžové až červeno-fialové. Chuť je lahodná a výrazně sladká.

Ačkoliv jsou fíky zařazovány pod ovoce,  z botanického hlediska se ve skutečnosti jedná o uzavřené plodenství, které vzniká dozráním specializovaného květenství. Jedná se o tzv. sykonium.  Opylení květu je možné pouze díky speciálním vosičkám, které prolezou dovnitř sykonia malým otvůrkem dovnitř plodu.

V současnosti jsou největšími producenty smokvoní Turecko, Egypt a Izrael. Po většinu roku jsou dostupné fíky z Brazílie, Izraele či Egypta, nyní, pouze v průběhu léta jsou však k dostání fíky turecké, které jsou oproti ostatním fíkům výrazně chutnější. Dužina zralých fíků se doslova rozplývá na jazyku.

Blahodárné účinky

Fíky jsou vynikajícím zdrojem mnoha živin a vitaminů. Patří mezi nejvýznamnější přírodní zdroje vápníku, fruktózy a vlákniny. Velké množství vápníku je důležité pro zdravé kosti a kůži.  Sušené fíky obsahují dokonce více vápníku, než kravské mléko. Přítomnost draslíku zase snižuje krevní tlak a zlepšuje metabolismus.
Díky antioxidačním účinkům přispívá pravidelná konzumace fíků také ke snížení kardiovaskulárních a nádorových onemocnění.

Fíky jako kalorická bomba?

Fíky jsou zhruba z 80% tvořeny vodou. Díky vysoké koncentraci cukru se jedná o ovoce poskytující velké množství energie stimulující mozkové funkce, paměť a soustředění.
Koncentrace živin, vitamínů a minerálních látek se však výrazně zvyšuje v případě sušených plodů. Podíl vody klesá z 80% až na 25%.

I přesto, že fíky působí jako kalorické bomby, není to pravda. Ve 100 gramech čerstvých fíků se nachází pouze 74 kalorií, 100 gramů sušených fíků pak obsahuje 249 kalorií.

Využití

Fíky se konzumují nejčastěji syrové, ale u nás se setkáváme spíše s fíky sušenými. Můžeme je jíst samotné, nebo si je přidat například do müsli, jogurtů či ovocných salátů.
Z fíků se připravují také džusy, marmelády, omáčky, vína i likéry. Výborně se hodí také pro přípravu dezertů, mohou tak nahradit klasický cukr.

Chtěli byste turecké fíky ochutnat, nebo se chcete zeptat na více podrobností? Napište nám.

 

Líbil se Vám článek?
Sdílejte ho...