Sortiment

Ananas

Ananas pochází z Brazílie a Paraguaje a dnes se pěstuje v tropech a subtropech po celém světě. Jméno získal ananas díky své podobnosti s šiškou. Kvůli neobvyklému vzhledu byl v 17. Století používán jako dekorace na královských hostinách a stal se symbolem pohostinnosti a dobrého sociálního postavení.

Výběr

Vybírejte ananas s výraznou vůní a zkuste, jestli se některý z vnitřních listů dá snadno odstranit. Pokud ano, je ananas zralý a připravený ke konzumaci.

Příprava

Odřízněte listnatý vršek a také oloupejte slupku. Uřízněte a odstraňte tvrdé vnitřní jádro. Ananas je po vydlabání možné také použít jako servírovací nádobu. Takto připravený ananas můžete naplnit například domácí zmrzlinou či ovocným salátem.

Použití

Ananas je výborný samotný čerstvý či podávaný s vařeným masem nebo se šunkou. Je ideální přísadou do dezertů, omáček, sorbetů či do zmrzliny. Jeho šťáva dělá výborný základ pro ovocné koktejly.

Nutriční hodnoty

Ananas obsahuje 46 kalorií na 100 g. Je zdrojem vitamínu C, a podporuje trávení, proto je dobré jej jíst po hlavním jídle.

Zobrazit více informací ▼
 

Angrešt

Tato rostlina pochází z Evropy a severní Afriky. Divoký angrešt se pěstoval v zahradách již za tudorovské éry. Od té doby se ale chuť angreštu výrazně zlepšila. Za vlády královny Alžběty se angrešt podával jako doprovod k pečeni či v pečených buchtách a v pudinku. Během 19. století bylo pěstování angreštu velice populární a byly dokonce založeny angreštové kluby. Byly také vyrobeny speciální váhy na vážení angreštu při nejrůznějších soutěžích.

Výběr

Existuje široká škála angreštu, kulatý, dlouhý, chlupatý, hladký či dezertní. Barevně můžete narazit na angrešt zelený, žlutý a červený. Žlutý je větší a sladší a je ideální pro konzumaci, zelený angrešt se hodí na vaření.

Příprava

Vyberte pěkné a nepoškozené ovoce. Stonek odstřihněte nůžkami nebo nožem. Před konzumací ovoce dobře umyjte.

Použití

Jemně vařte celý angrešt v sirupu. Při vaření přidejte černý bez. Dále můžete angrešt použít při výrobě zmrzliny, angreštového tvarohu nebo při výrobě šlehané pěny.

Nutriční hodnoty

Angrešt obsahuje 17 kalorií ve 100 g. Obsahuje vitamíny D, C a A.

Zobrazit více informací ▼
 

Avokádo

Avokáda se pěstují po mnoho století. Již Aztékové přivezli během 13. a 14. století sazenice do Mexika. Inkové mezi rokem 1450 a 1475 přivezli rostlinu do Peru. Mezi lety 1601 a 1650 bylo avokádo dovezeno na Jamajku a do jižního Španělska. Nyní se pěstuje v tropech a subtropech po celém světě. Ještě nedávno bylo avokádo považováno za luxusní exotické ovoce, nyní je velmi rozšířeno a považováno za běžnější ovoce.

Výběr

Zralá avokáda se mírně poddají jemnému tlaku. Pokud jsou příliš měkká, jsou přezrálá. Vyhněte se avokádům, která jsou otlučená.

Příprava

Pokud je avokádo nezralé, dejte ho do papírového sáčku na teplé místo, dokud nedozraje (běžně tak 2 až 3 dny). Pro přípravu přeřízněte avokádo napůl, oddělte a odstraňte pecku. Pokud avokádo pokapete citronovou šťávou, ponechá si původní barvu.

Použití

I když je avokádo ovoce, nejlépe se hodí ke slaným pokrmům. Například jako doprovod k olejové vinaigreete zálivce nebo nakrájeny do salátu. Může se použít do omáček, dipů či v sendviči s krevetami. Půlky avokáda mohou být plněny zakysanou smetanou, sýrem, nakrájenou cibulí, krevetami, majonézou nebo krabím masem. Nejznámějším pokrmem z avokáda však zůstává "guacamole” slavný mexický dip.

Nutriční hodnoty

Avokádo obsahuje 223 kalorií v 100 g ovoce. Avokáda jsou bohatá na bílkoviny, B komplex vitamínů, vitamíny E a minerály. Avokáda obsahují málo sacharidů a žádný cholesterol.

Zobrazit více informací ▼
 

Banány

Pravděpodobně nejpopulárnějším ovocem na světě je banán. Toto ovoce má původ na dálném Východě, odkud se rozšířilo do Indie, Afriky a Karibiku. Slovo pochází z arabského slova znamenající "prst”. Banány byly poprvé dovezeny do západní Evropy kolem roku 1860, a to ve velmi malém množství. Nyní je banán jednou z nejoblíbenějších a nejzdravějších svačinek vůbec.

Výběr

Banány se sklízí a transportují v zeleném stavu. Potom dozrávají a prodávají se v několika úrovních zralosti. Banán je plně zralý, když je žlutý s hnědými skvrnami. Čím zralejší banán je, tím je také sladší, a to z toho důvodu, že se škrob uvnitř banánu přeměňuje na cukr. Pokud chcete banán uvařit, vybírejte banán spíše méně zralý. Banány neuchovávejte v ledničce!

Příprava

Banány se nejlépe konzumují v syrovém stavu. Banán ztrácí barvu velice rychle, pokud tomu chcete zabránit, pokapejte ho citrónem. Banány jsou vhodné jako pyré nebo do mléčných shaku a čerstvých koktejlů.

Použití

Banány jsou zdravé a chutné a mohou být použity do jídel sladkých i slaných. Jsou vhodné do šlehaných pěn, se zmrzlinou, ale i do slaných pokrmů jako je rizoto nebo jídel s kuřetem či rybou. Banán se výborně hodí do ranního müsli (první krok k 5x denně) nebo na flambování a jako doprovod k pokrmům s kari.

Nutriční hodnoty

Banán obsahuje 79 kalorií ve 100 g. Mají nízký obsah sodíku a vysoký obsah draslíku. Dále obsahují vitamíny B1, B2, B6 a Vitamin A a C.

Zobrazit více informací ▼
 

Broskve a nektarinky

Broskve a nektarinky patří do skupiny peckovitých. Původně se myslelo, že toto ovoce pochází z Persie. Ve skutečnosti však nektarinky a broskve pocházejí z Číny, odkud byly Peršany do Persie dovezeny. Do Evropy byly dovezeny přibližně před 2000 lety nejspíše Alexandrem Velikým. Od té doby jsou rozváženy po celém světě, především do západní Evropy ze Středomoří, blízkého východu, Ameriky a jižní Afriky. Jméno je pravděpodobně odvozeno od vynikající chutě ze slova "nectar”, neboli nápoj bohů.

Výběr

Když jsou broskve sbírány, jsou tvrdé. Pokud jsou nezralé, když je kupujete, nechte je pár dní na teplém místě dozrát. Vybírejte tvrdší ovoce bez skvrn, potlučených míst a plísní. Barvy vnitřku ovoce se mohou lišit. Může být bílý, krémový nebo tmavě žlutý. Bílé odrůdy mají vynikající chuť.

Příprava

Nektarinky a broskve jsou velmi univerzální a mohou být použity v různých jídlech - slaných či sladkých, vařených či syrových. Rychlému zabarvení ovoce zabráníte pokapáním citronovou šťávou. Slupka je jedlá, ale zle ji uvolnit ponořením ovoce na několik sekund do vařící vody a následně oloupáním odstranit.

Použití

Nektarinky a broskve mohou být použity ve spoustě jídel – v ovocných salátech, dortech a ovocných koláčcích. Mohou se přidat do tvarohových koláčků nebo ledových nápojů. Francouzský puding Peach Melba je kombinací broskví a malin se zmrzlinou.

Nutriční hodnoty

Broskve obsahují 37 kalorií ve 100 g, zatímco nektarinky 500 kalorií ve 100 g. Nektarinky i broskve obsahují vitamín A a C a vápník.

Zobrazit více informací ▼
 

Brusinky

Indiáni v Americe dávali poutníkům brusinky jako dárek. Brzy přišli také na to, že když se tyto červené plody uvaří, vznikne vynikající omáčka. Brusinky se tak staly tradiční součástí americké kuchyně nejen na Den Díkůvzdání. V ČR jsou brusinky důležitou součásti oblíbené svíčkové. Brusinky nejsou sklízeny stejě jako jiná ovoce, protože rostou na plazivé rostlině v zaplaveném močálovitém území. Proto jsou brusinky sklízeny mechanickým strojem.

Výběr

Vybírejte kypré a suché brusinky. Dobrý test je, pokud bobule odskočí při pádu a při tom se nepoškodí. Ovoce by mělo mít čistou ostrou červenou barvu a velikost hroznových bezpeckovitých bobulí. Brusinky kupujte v košíku s možností vizuální kontroly.

Příprava

Čerstvé brusinky vydrží v ledničce i dva týdny. Čerstvé brusinky jsou extrémně trpké, proto je konzumujte s cukrem.

Použití

Z brusinek uděláte výborné želé a zavařeniny. Brusinková omáčka se dobře hodí k hutnému masu.

Nutriční hodnoty

Brusinky obsahují cca 15 kalorií v 100 g, uhlovodany a vitamíny A a B.

Zobrazit více informací ▼
 

Citróny

Není známo, kde přesně byly pěstovány první citronové stromy. Není ani jasné, zda byly pěstovány již v době římanů. Do Španělska a severní Afriky byly dovezeny mezi roky 1000 a 1200. Citrónová šťáva se tradičně podává na cukr a palačinky v úterý před velikonocemi.

Výběr

Citróny mohou mít různou velikost a také tlustou či tenkou kúru. Obecně se dá říci, že velké citróny s tlustou kůrou jsou těžší a mají tedy více šťávy.

Příprava

Umyté citróny můžete odšťavnit , nakrájet na kolečka nebo nastrouhat kůru. Citróny jsou nepostradatelným ovocem, ale zřídka se konzumují samostatně.

Použití

Štiplavě kyselá chuť citrónu se často přidává k různým pokrmům vzhledem k tomu, že pozvedne jejich chuť. Přidejte říz citrónu při pečení, nastrouhejte kůru do bábovek, a sušenek, šťáva se hodí také do omáček či majonéz. Výborný je také na marinování ryb a do ovocných salátů. Pokapání citrónovou štávou zabrání tomu, aby jiné ovoce či zelenina změnili barvu, jelikož kyselost citrónů zamezí oxidaci. Citrónové plátky se používají také jako ozdoba na pokrmy.

Nutriční hodnoty

Citrónová šťáva obsahuje pouze 7 kalorií v 100 g a hodně Vitamínu C.

Zobrazit více informací ▼
 

Červený /bílý / černý rybíz

Dnes pěstovaný rybíz pochází z domorodých odrůd ze severní Evropy, severní Afriky a USA. Do Evropy se dostali ze Skandinávie ve středověku. V Česku je rybíz hodně oblíbený a pěstovaný.

Výběr

Vybírejte pevné a leklé plody, čisté a zdravě vypadající. Zkontrolujte, jestli rybíz zakoupený ve vaničce není pomačkaný nebo jinak poničený.

Použití

Rybíz se hodí jako náplň do buchet, koláčů, kompotů, ovocných salátů, sorbé a jako doplněk ke zmrzlině. Samozřejmě že je vynikající také sám o sobě, čerstvě natrhaný v zahrádce.

Nutriční hodnoty

Červený rybíz obsahuje 21 kalorií ve 100 g, černý 28 kalorií ve 100 g a bílý 26 kalorií ve 100 g. Všechny druhy obsahují draslík a jiné minerály, vitamín C a A.

Zobrazit více informací ▼
 

Datle

Datle rostou v extrémnějších podmínkách, a proto se staly základní potravinou v arabských zemích. Existuje přes 350 typů datlí a jejich původ se datuje před 5000 lety v západní Indii nebo v Perském zálivu. Evropské jméno má původ z latiny a znamená "na prstu pučící palma”. Přírodní datle mají projímací a afrodiziakální účinky.

Výběr

Přírodní datle jsou kypré, lesklé a mají tmavě hnědou barvu.

Příprava

Čerstvé datle vydrží v ledničce několik dní. Pecku odstraníte vymáčknutím jedním koncem datle. Oloupání datle provedete nejlépe tak, že odstraníte stopku, uštípnete jeden konec a vymáčknete vnitřek datle druhým koncem.

Použití

Datle jsou tradičně kandovány a konzumovány na Vánoce. Excelentní jsou do pudinku a buchet. V indické kuchyni jsou často kombinovány s limetkami a mangem.

Nutriční hodnoty

Sušené datle obsahují 248 kalorií v 100 g a železo a draslík. Datle obsahují málo vitamínů.

Zobrazit více informací ▼
 

Fíky

Fíky pocházejí ze západní Asie a brzy se rozšířily do Indie a Číny. Najdeme o nich zmínky již v Bibli. Během dob Řeků a Římanů byly oblíbené pro své afrodiziakální účinky. Existuje mnoho odrůd, ve tvaru hrušky, kulaté či placaté. Mohou mít zelenou nebo černou barvu.

Výběr

Čerstvé fíky jsou dováženy z oblasti středozemního moře. Když jsou fíky zralé, jsou měkké. Zralé fíky se musí konzumovat včas, v ledničce vydrží 1 – 2 dny.

Příprava

Čerstvé fíky jsou jiné než fíky sušené, které jsou velice sladké a mají daleko tužší kůži. Nejlépe se čerstvé fíky konzumují "z ruky”. Slupka je jedlá, ale může se nožem odstranit.

Použití

Šťavnatá dužina je sladká a peckovitá. Vaření by se mělo omezit na minimum, aby se uchoval tvar ovoce. Jelikož mají fíky jedinečnou výraznou chuť, nejsou vhodné do salátů. Nejlépe chutnají zvlášť se smetanou nebo ořechy nebo nadívané kombinací smetany, sýru a ořechů. Dobré jsou též s parmskou šunkou, vařeným masem a lososem. Fíky můžeme péct nebo zavařit. Mohou se také zmrazit – oloupané či neoloupané.

Nutriční hodnoty

Fíky obsahují 41 kalorií v 100 g. Jsou dobrým zdrojem železa a draslíku.

Zobrazit více informací ▼
 

Granátové jablko

Toto exotické ovoce pochází z Iránu a je to jedno z nejstarších pěstovaných typů ovoce. Ve starověkých bájích bylo velmi oblíbené bohy. Bylo symbolem plodnosti, nesmrtelnosti, bohatství a blahobytu. Dnes se pěstuje ve Středomoří, v USA a na blízkém východě. Jméno pochází z latiny a znamená "zrnové jablíčko”.

Výběr

Vybírejte čisté a tvrdé ovoce bez skvrn, tmavě rudé.

Příprava

Granátová jablka vydrží v ledničce několik týdnů zabalená v igelitovém sáčku. Při přípravě, rozkrojte ovoce na kousky a odstraňte jádro. Pří odšťavňování, propasujte přes síto ale nerozdrťte černá semínka, jelikož jsou hořká.

Použití

Šťáva se může použít několika způsoby, včetně ochuzení omáček, sorbé a pečeného masa. Jádro se používá na ozdobu sladkých a slaných pokrmů a sýrového dortu. Granátové jablko se hodí na dochucení ořechové omáčky s kuřetem nebo kachnou. Francouzský likér Grenadine se původně vyráběl z granátových jablek.

Nutriční hodnoty

Džus z granátového jablka osahuje 44 kalorií ve 100 g.

Zobrazit více informací ▼
 

Grepy

Grepy byly přivezeny do Evropy z horkých zemí, jako je Brazílie, Kypr, Maroko a Jižní Afrika. Zde byly po staletí kultivovány. Během 18. století byly grepy známy jako "zakázané ovoce”. Růžové grepy přišly na evropské trhy až v 70. letech. Protože jsou sladší než bílé grepy, stali se brzy velice populární.

Výběr

Při nákupu grepů vybírejte těžké grepy, to znamená, že budou plné šťávy. Houbovité grepy s měkkou slupkou mají často tlustou kúru a uvnitř jen malé ovoce.

Druhy

Odrůdy Bez pecek: základní grep s bílým vnitřkem produkovaný po celém světě.
Růžové odrůdy: Růžové členěné odrůdy podobné kvalitě Marsh, samotný vnitřek je bledý až růžový.
Tmavě růžová až vínová odrůda: dobrá kvalita na konzumaci.

Příprava

Pro odšťavňování použijte grep nechlazený, pokud je totiž grep z ledničky, bude jeho vnitřek tvrdší a hůře se odšťavňuje.

Použití

Hořká chuť grepu se dobře hodí k mnoha pikantním pokrmům např. drůbež, zvěřina, měkké sýry či ryby (obzvláště ty olejové např. pstruh nebo makrela). Grepy jsou ideální do salátů. Grep chutná dobře vychlazený na snídani nebo grilovaný s trochou hnědého cukru.

Nutriční hodnoty

Grep obsahuje 22 kalorií v 100 g, vitamín C, má nízký podíl sodíku a draslíku což je dobré v případě vysokého krevního tlaku.

Zobrazit více informací ▼
 

Hroznové víno

Hroznové víno je starodávné ovoce, které pěstovali již Řekové, Egypťané a Římané. Římané přivezli hroznové víno do Porýní ve druhém století a pak dále do Galie a Francie. Římané nejdříve ze sirupu vyrobili šťávu na docukření, a přitom zjistili, že fermentací se vyprodukovalo zajímavé pití se silným efektem. Jinými slovy víno!

Výběr

Při koupi hroznového vína se ujistěte, že je pěkné a nepoškozené. Kupujte jej málo ale často.

Příprava

Hroznové víno umyjte a rozpulte, odstraňte případné pecky. Skladujte v tmavém chladném místě (nebo v ledničce). Konzumujte do 2-3 dnů po nákupu.

Použití

Černé hroznové víno se hodí na ozdobení pikantních jídel. Použijte malé trsy místo řeřichy na pokrmech z ryb či kuřecího masa. Sultánky se hodí na zavařování nebo na výrobu rosolu. Bílé a černé hroznové víno se hodí také jako doprovod k měkkým sýrům jako je Brie nebo Camembert, ale i k sýrům tvrdým. Hroznové víno se také hodí do ovocných salátů nebo marinované v bílém víně.

Nutriční hodnoty

Hroznové víno v průměru obsahuje 60 kalorií v 100g a železo, sodík, kalcium, magnézium a velké množství vitamínu C.

Zobrazit více informací ▼
 

Hrušky

Hrušky se pěstují po dobu nejméně 3000 let a jedli je již staří Římané. Zmínku o nich najdeme například v Homérově Odysei, kde jsou popisovány jako dary od bohů. Stejně jako u jablek v posledních letech v Evropě prudce vzrostla nabídka různých odrůd hrušek.

Výběr

Vybírejte hrušky, které nejsou zcela zralé, protože zralé hrušky se velmi snadno poškodí. Zabalte ovoce a nechte jej na teplém místě. Nebo jej zabalte do sáčku s banány a kiwi, což urychlí jejich dozrávání.

Použití

Hrušky se mohou péct, mírně povařit ve vodě, dusit nebo nakládat. Jsou také vynikající přílohou k drůbeži a rybám. Přidávají se do zmrzlin a jogurtů. Chuť se výborně kombinuje s čokoládou, vanilkou, kořením a oříšky. Hruškové pyré se dá také zamrazit.

Nutriční hodnoty

Hrušky obsahují 41 kalorií ve 100 g. Některé obsahují vitamín C a A. Hrušky jsou také zdrojem vlákniny.

Zobrazit více informací ▼
 

Jablka

Jablka se do západní Evropy dostala kolem roku 600 před naším letopočtem a potravou pro člověka jsou již od doby kamenné. Anglické slovo „apple" vzniklo z keltského označení jablka Abbell. V posledních letech dramaticky narostl výběr tohoto ovoce ve všech evropských supermarketech. Nové odrůdy jablka jako Pink Lady nyní soutěží o popularitu s klasickými odrůdami jako např. Golden Delicious a Granny Smith.

Výběr

Vybírejte světlé, pevné a sladce vonící jablka bez oděrů a vrásek.

Příprava

Aby nedocházelo k měknutí jablka v důsledku tepla, vždy jej skladujte na chladném místě. Hnědnutí jablka zabráníte tím, že jeho povrch potřete trochou citronové šťávy. Jablka oloupejte nožem nebo loupátkem na brambory, jádřinec odstraňte. Pokud chcete jablíčka zmrazit, nakrájejte je na plátky nebo kusy. Zmrazte na plechu a zmražené kousky jablka naskládejte do sáčku zpět do mrazáku.

Použití

Křupavé dezertní jablíčka se velice dobře vaří. Pokud se jablíčku vydlabe jádřinec, jablko velmi dobře poslouží jako "obal” na slavnostní dezertní omáčky jako např. brusinky. Jablka mohou být nakrájena na kusy nebo plátky, nebo použita jako pyré do piškotového těsta. Můžete je také nastrouhat do salátů nebo na ranní müsli. Jablíčkové pyré vám může posloužit také jako náplň do palačinek či jako ingredience do populárního "smoothie”. Uvařené jablíčka mají ostřejší chuť a hodí se jak do omáček, tak do koláčů a pokrmů zapečených v těstě.

Nutriční hodnoty

Jablko obsahuje v 100 g cca 46 kalorií, dále vlákninu, draslík a jiné minerály, vitamíny A a C.

Zobrazit více informací ▼
 

Jahody

Římané jako první vypěstovali jahody. Pro širokou konzumaci se ale začaly používat až v pozdním středověku, kdy byly pěstovány převážně mnichy. Zahradní jahody, které jsou v současnosti konzumovány, vznikly křížením několika druhů jahod. Některé z nich byly do Evropy přivezeny až francouzskými korzáry v 17. století po objevení Ameriky.

Výběr

Vybírejte jasně červené jahody, které vypadají čerstvě. Pokud kupujete jahody ve vaničce, vždy zkontrolujte spodek balení, zda nejsou jahody pomačkané či jinak poškozené. Pokud ano velice brzy zplesniví. Pokud zakoupíte jahody a plíseň najdete, rychle plesnivé plody oddělejte od ostatních, jinak se zbytek jahod rychle. Skladujte max. 24 hodin v ledničce před konzumací.

Příprava

Jahody perte a stopku odstraňte až před samotnou přípravou nebo konzumací. Jinak ztratíte část chuti samotných jahod.

Použití

Tradičně se v moha zemích jahody podávají se šlehačkou, ale výtečně chutnají také se zmrzlinou a tvarohem. Hodí se dobře do ovocných salátů, koláčů, buchet a do dortů. Nezapomeňte na jahody při snídani, kdy se obzvlášť hodí k cereálním lupínkům nebo müsli.

Nutriční hodnoty

Jahody obsahují 26 kalorií ve 100 g, navíc velké množství vitamínu C, B, vlákniny a draslíku.

Zobrazit více informací ▼
 

Kaki

Kaki má svůj původ v údolí Sharon v Izraeli odkud dostalo svůj anglický název "Sharon Fruit”. U nás se mu říká také sharonské ovoce, korejské mango, medové jablko nebo čínská švestka.

Výběr

Kaki vypadá jako velké oranžové rajče ale má široký, hnědý kalich. Kaki můžete konzumovat tvrdá nebo měkký, hnědé fleky na povrchu nejsou známkou závady.

Příprava

I když je slupka kaki jedlá, dá se jednoduše odstranit škrabkou na brambory. Pokud dužinu rozkrojíte horizontálně, vykrojíte na ovoci hvězdu, která se dá použít jako ozdoba na ovocné saláty. Kaki můžete skladovat v ledničce a vydrží tak 4-5 dnů. Kaki se dá zamrazit vcelku nebo nakrájené.

Použití

Hodí se jako doprovod k moučníku "pavlova”, do ovocných salátů nebo koláčů. Plátky můžete povařit v lehkém sirupu.

Nutriční hodnoty

Kaki obsahuje 77 kalorií v 100g v syrovém stavu a poskytuje polovinu denní dávky vitamínu A a trochu vitamínu C.

Zobrazit více informací ▼
 

Kiwi

Semínka Kiwi byla dovezena z Číny na Nový Zéland, kde se toto ovoce stalo národním symbolem. Bylo pojmenováno po domorodém ptáku, díky jeho tmavě hnědému chlupatému peří. Kiwi bylo do západní Evropy dovezeno v roce 1953 a dnes již není považováno za exotické ovoce. Stalo se tak populárním, že se pěstuje v mnoha evropských zemích.

Výběr

Vhodná doba ke konzumaci tohoto ovoce je, pokud je kiwi při stisknutí lehce měkké. Nekupujte kiwi přezrálé nebo poškozené.

Příprava

Pokud chcete nechat kiwi dozrát, dejte jej do papírového sáčku společně s jablkem nebo banánem a skladujte do doby, než kiwi dozraje. Kiwi vydrží pár dnů od nákupu, pokud bude skladováno na chladném a tmavém místě. Kiwi se může připravit předem, jelikož neztratí barvu. Dejte si pozor, abyste během přípravy nerozdrtily semínka, jelikož mají hořkou chuť. Při přípravě želatiny musíte použít tvrdidlo, protože kiwi obsahuje enzym, který zabraňuje želatině v tvrdnutí.

Použití

Na plátky nakrájené nebo mixované. Pokud je kiwi položeno na plátek masa asi 1 hodinu před vařením, zjemní jeho chuť. Kiwi je vhodné také jako náplň do ovocných koláčů a zákusků či na sorbé. Je též vhodné k masu a drůbeži a jako "chladící” příloha k ostrým indickým kari pokrmům.

Nutriční hodnoty

Kiwi obsahuje cca 50 kalorií ve 100 g. Jeden kus Vám dodá potřebnou denní dávku vitamínu C. Dále obsahuje vápník a draslík.

Zobrazit více informací ▼
 

Kokos

Kokosová palma je obyvateli v tropech a subtropech považována za "krále” rostlin. Roste 6 měsíců a dozrává 1 rok. Kokosová palma představuje finančně a komerčně největší sklizeň v tropech. Vlákno ze skořápky se používá běžně na výrobu lan a rohoží.

Výběr

Potřesením kokosu se přesvědčte, zda je uvnitř mléko. Vyhněte se kokosu bez tekutiny a takovému, který má plíseň na skořápce. Skořápka by měla být suchá.

Příprava

Kokosy vydrží několik týdnů, ale jakmile je otevřete, musí se ihned zkonzumovat. Kokosová dužina se může vykrojit či nastrouhat. Takto nastrouhaný čerstvý kokos vydrží v ledničce až 2 týdny. Kokosové mléko vyrobíte tak, že do mixéru vylijete mléko z kokosu a přidáte dvě odměrky mléka a vody a mixujete, dokud se nevytvoří mléko.

Použití

Východní kuchyně hojně používá kokos a kokosové mléko v drůbežích a rybích pokrmech. Indická, Thajská a Indonéská kuchyně zase používá kokosové mléko na zahuštění a ochucení. V Malajsii se používá při výrobě sušenek, dortů, toffee, ovocných salátů a pečených jablek. V Americe a v Karibiku kokos najdeme u receptů rýžového pudinku a polévek.

Nutriční hodnoty

Kokos obsahuje 320 kalorií v 100 g. Je bohatý na tuky a železo, obsahuje málo vitamínů.

Zobrazit více informací ▼
 

Limetky

Název je odvozen od arabského slova "limah” a znamená "citrusové ovoce”. Limetky byly poprvé objeveny v severovýchodní Indii a v severní Malajsii a poté obchodníky přivezeny do Evropy a do Nového Světa. Je to nejvíce odolné citrusové ovoce. Limetková šťáva obsahuje velké množství vitamínu C. Dříve se podávaly námořníkům jako prevence kurdějí. Vojákům se přidávala do alkoholu, aby zjemnila jeho hořkou pachuť.

Výběr

Tak jako jiné citrusy vybírejte ovoce které je pevné a zářivé jelikož i chuť šťávy bude lepší. Kúra limetky je tenčí než u citrónů proto s limetkami zacházejte opatrně.

Příprava

Limetky můžete používat stejně jako citróny nebo jako alternativu citrónů. Jelikož chuť limetky je silnější používejte pouze 2/3 množství citrónu. Limetky v ledničce vydrží až 8 týdnů. Všechny limetky dozrají do žluta, ale jejich vnitřek vždy zůstane zelený. Při odšťavňování vždy limetku jemně ohřejte a pevně uválejte na stole, tímto dostanete z ovoce maximální množství šťávy.

Použití

Limetky pozvednou chuť tropického ovoce jako avokádo či meloun. Přidají osvěžující chuť k sorbé, želé, zavařeninám, ale i nápojům jako ledový čaj. Můžete též přidat do omáček a do pudinku. Limetková šťáva je výborná jako rybí marináda. V thajské kuchyni najdete limetky jako ingredience do polévek a ryb. Indické limetky se přidávají do dušených pokrmů a do zeleninových směsí jako např. čalamáda.

Nutriční hodnoty

Limetková šťáva obsahuje cca 7 kalorií v 100g, hodně vitamínu C a A.

Zobrazit více informací ▼
 

Maliny

Maliny se v Evropě stali populárními kolem 17 století, a mají původ v Asii. Dnes je to domorodé ovoce v mnoha zemích Evropy. Sbírání malin je oblíbená prázdninová záliba mnoha Čechů.

Výběr

Vybírejte pevné plody, stejné barvy, a pokud kupujete maliny ve vaničce, zkontrolujte i ty, co jsou dole. Podívejte se, jestli maliny nejeví známky plísně. S malinami zacházejte velice opatrně, jsou vysoce náchylné na otlaky. Před jídlem je vždy opatrně opláchněte vodou.

Použití

Nejlépe se konzumují čerstvé samostatně nebo se zmrzlinou či jogurtem. Výborně se hodí do mnoha dezertů a to buď jako celé nebo rozmixované s broskví nebo hruškou. Nemusí se vařit jen dobře rozmixovat. Často se používají do omáček se zvěřinou a jinými masy. Používají se též do džemů a domácího vína.

Nutriční hodnoty

Maliny obsahují 25 kalorií ve 100 g a jsou dobrým zdrojem vitamínu C a A.

Zobrazit více informací ▼
 

Mandarinky

Mandarinka je citrusový plod. Všechny druhy mandarinek (klementinky, sacumy) patří do skupiny jasně oranžových citrusových plodů s tenkou kůrou, která se dobře olupuje. Do Evropy byly dovezeny z Dálného Východu. Mandarinky se pěstují přes 3000 let a mají svůj původ v Číně.

Výběr

Pří koupi vybírejte mandarinky nepoškozené, beze skvrn a s jasnou barvou.

Příprava

Měkké mandarinky vydrží na dobře ventilovaném místě 3-4 dny. Pokud je budete skladovat příliš dlouho, mandarinky budou vysušené, bez šťávy. Kúra z mandarinek se může usušit a použít na ochucení cukru při pečení.

Použití

Mandarinky chutnají nejlépe sami o sobě. Kousky mandarinek se mohou polít horkou čokoládou nebo karamelem. Jsou také vhodné do ovocných salátů, čokoládové mousse a chutnají výtečně také jako džem nebo marmeláda.

Nutriční hodnoty

Mandarinky obsahují asi 35 kalorií ve 100 g, dále pak vitamín C a A, draslík, vápník a vlákninu.

Zobrazit více informací ▼
 

Mango

Historie manga je dlouhá okolo 6000 let a toto ovoce je úzce spojeno s hinduistickým náboženstvím. Mango je považováno za nejlahodnější tropické ovoce. Má jedinečnou chuť podobnou mixu melounu a broskve s nádechem zázvoru. Pravděpodobně pochází z East Indies (skupina ostrovů v Indickém a Tichém oceánu) a z Malajsie, ale nyní se pěstuje ve všech tropických regionech. Do Evropy je dovážen z Karibiku, Afriky, Jižní Ameriky, Jižní Afriky a Indie. Nejpopulárnější jsou odrůdy Haydon a Tommy Atkins.

Výběr

Mango je zralé, když začne jemně měknout. Pokud koupíte mango ještě nezralé, skladujte ho v teplém prostředí, což urychlí dozrávací proces. Mango se může v ledničce skladovat jen krátkou dobu.

Příprava

Šťavnatá dužina manga pevně drží u pecky manga. Pecku nejlépe vyjmete tak, že mango nakrojíte na jedné straně, co nejblíže k pecce a to stejné provedete i na druhé straně. Nejrychlejší způsob, jak mango nakrájet na kostky je, nakrojit ho v půlce, ale ne až na slupku, potom obrátit a kostky vyloupat.

Použití

Mango je lahodné čerstvé samo o sobě, ale výborně se hodí do salátů, omáček a džemů. Mango se servíruje s parmskou šunkou nebo jako pyré do zmrzlin, jogurtů a pěn. Hodí se jako příloha ke studenému masu, karí a do čutní.

Nutriční hodnoty

Mango obsahuje 59 kalorií v 100 g a je vynikajícím zdrojem vitamínu A a C.

Zobrazit více informací ▼
 

Meloun

Melouny patří do čeledi tykvovitých. Byly pěstovány již ve starověkém Egyptě a do Evropy byly dovezeny během renesance. Vodní meloun pochází z Afriky a byl zobrazen již ve starém egyptském umění a v sanskrtské literatuře.

Výběr

Ananasový meloun – včetně odrůd Charentais a Ogen je u stonku měkčí a voní, když je zralý. Galia meloun pocházející z Asie, je nezaměnitelný svojí slupkou, která je rozpraskaná jako kůra stromu. Barva slupky se při zrání mění od zelené do zlatožluté. „Otestovat" vodní meloun není jednoduché, ale při klepání by měl znít dutě. Pokud kupujete již nakrájený vodní meloun, vybírejte zářivě červený s černými lesklými peckami.

Příprava

Kromě melounu medového by měl být meloun zkonzumován v den nákupu nebo velice brzy po nákupu. Pokud potřebuje meloun dozrát, zabalte jej např. do osušky a skladujte při pokojové teplotě. Servírujte vychlazený, ale nedávejte jej do mrazáku. Pokud skladujete již nakrojený meloun v ledničce, vždy jej pečlivě zabalte, jelikož pach melounu "nakazí” jiné potraviny.

Použití

Nedozrálý meloun je možné marinovat v sirupu nebo v jiné ochucovací tekutině. Meloun servírujte vždy vychlazený, protože to zintenzivní jeho chuť. Hodí se např. jako předkrm s parmskou šunkou, uzeným masem nebo rybou. Meloun je vynikající do sorbetu a nebo do ovocných salátů. Semínka z melounů (kromě melounu vodního) se mohou opéct a jíst jako snack.

Nutriční hodnoty

Vodní meloun obsahuje cca 21 kalorií ve 100 g. Dále obsahuje 90 % vody. Jiné melouny obsahují ve 100 g cca 20–25 kalorií a vitamíny A, B a C.

Zobrazit více informací ▼
 

Meruňky

Meruňky se začaly pěstovat v Číně asi před 4000 lety. Pěstování se posléze přesunulo na střední východ. Alexander Veliký nazval meruňky "arménské švestky”. Původ názvu pochází pravděpodobně od arménského slova "barocq”, které v latině znamená "ovoce, které rychle dozrává”. Arabové přivezli meruňky do středomoří, především do jižního Španělska, kde dodnes tvoří významnou část produkovaného ovoce.

Výběr

Vybírejte pouze meruňky, které vypadají čerstvě a jsou bez hnědých oděrů nebo bez promáčknutí. Meruňka by také neměla mít náznak zelené barvy. Meruňky spotřebujte maximálně do dvou dnů od nákupu.

Příprava

Tvrdé ovoce dozraje do plné chuti v pokojové teplotě během jednoho až dvou dnů. Pokud chcete meruňky zamrazit, odstraňte slupku tím, že na 30 vteřin ponoříte ovoce do vařící vody a ihned potom do vody studené. Meruňky můžete zmrazit nebo uvařit celé či jako pyré.

Použití

Zralé meruňky poslouží jako excelentní dezertní ovoce, dobře se kombinují se smetanovým sýrem nebo se dají použít jako meruňkový kompot. Meruňky druhé jakosti se dobře vaří v sirupu, nebo jako pyré či jako ozdoba na sýrovém dortu nebo na ovocném koláči. Nesmíme také zapomenout na starý dobrý meruňkový džem.

Nutriční hodnoty

Meruňky obsahují 28 kalorií v 100 g ovoce. Jsou dobrým zdrojem vitamínu A a minerálů.

Zobrazit více informací ▼
 

Papaya

Papaya je ovoce původem z Ameriky, ale dnes se pěstuje v tropech a subtropech po celém světě. Samotná rostlina roste velice rychle, strom rodí plody již po roce od zasazení. Australští domorodci používají papayu jako afrodiziakum. Samotné syrové ovoce má vynikající travící ůčinky.

Výběr

Vyberte Papayu která je naměklá a má zelenou, oranžovou až žlutou barvu. Skvrny jsou normální, ale extrémně měkké části znamenají otluky.

Příprava

Pokud chcete nechat Papayu dozrát, skladujte ji v kuchyni v zásuvce při pokojové teplotě na několik dnů. Při přípravě rozkrojte ovoce podélně, odstraňte černá semínka a nakrájejte nebo nakostkujte dle vašeho přání. Tak jako Kiwi, papaya nemění barvu a může se připravit předem. Na přípravu pyré, oloupejte, odstraňte semínka a přidejte trochu citronové šťávy.

Použití

Toto ovoce může být konzumováno buď jako ovoce nebo jako zelenina, stačí posypat citronovou nebo limetkovou šťávou nebo cukrem. Může být nakrájeno do salátů a hodí se jako základ do sorbé a zmrzliny. Z papaye můžete vyrobit čatní a džem. Semínka mohou být díky své hořčicové chuti rozmělněny jako dresink na salát. Nedozrálá papaya může být zavařena s hřebíčkem.

Nutriční hodnoty

Papaya obsahuje 39 kalorií v 100 g. Je dobrým zdrojem vitamínu A a obsahuje více vitamínu C než pomeranče.

Zobrazit více informací ▼
 

Pomeranče

Pomeranče mají původ na Dálném Východě před asi 3000 lety. Ve středověku se pěstovaly ve Středomoří, kam je dovezli obchodníci. Pomeranče se staly symbolem bohatství, čím více pomerančů se používalo v jídle, tím byla osoba zámožnější. Anglické slovo pro pomeranče "oranges” bylo převzalo z názvu francouzského města "Orange”, v jehož okolí se ve Středověku pěstovalo velké množství tohoto ovoce. Indické jméno pro pomeranče je "narayan”, což znamená "vůně uvnitř”.

Výběr

Vybírejte zdravě vypadající, nepoškozené ovoce s jasnou barvou. Těžký plod znamená, že uvnitř najdete hodně šťávy.

Příprava

Pokud chcete pomeranč rozdělit na více dílů, dejte jej na 1-2 hodiny před přípravou do mrazáku. Dužina ztvrdne a bude se lépe rozdělovat. Pokud budete pomeranče odšťavnovat, polijte je horkou vodou a 5 minut před odšťavňováním nechte odstát. Pomeranče se hodí na dochucování i jako ozdoba. Kousky pomeranče se mohou použít na sirup nebo pocukrovat.

Použití

Pomeranče jsou velice všestranné a hodí se jak do sladkých, tak do slaných pokrmů. Džus z pomerančů se může přidat do salátových dresinků nebo do marinád. Kousky pomeranče se mohou přidávat do koláčů, zákusků a dortů. Džus a kúra z pomeranče se přidává do omáček Hollandaise a Maltese, které se tradičně servírují k chřestu. Hořké pomeranče (Sevilles) se hodí na přípravu ostřejší marmelády. Kůra a šťáva se může přidávat do slaných pokrmů např. ke kachně.

Nutriční hodnoty

Pomeranče obsahují 35 kalorií ve 100 g, také draslík, vitamíny A a C.

Zobrazit více informací ▼
 

Rebarbora

Rebarbora je známa již 2000, ze zmínky v čínské knize o bylinkách a medicíně. Rebarbora byla pěstována Řeky a Římany, také v Indii, na Sibiři a v Mongolsku. Byla pěstována pro své léčivé účinky, ale také jako okrasná rostlina ve známé botanické zahradě v Padově v Itálii. I královna Victoria ráda konzumovala rebarboru. Přesto, že se jedná o jednu z nejstarších zelenin, je obecně považována za ovoce.

Výběr

Pokud hledáte kvalitu a chuť, vybírejte mladou rebarboru. Je růžová a má jemnou chuť. Při výběru se vyhněte rebarboře která má povadlý stonek a nebo vykazuje známky poškození a nebo se štěpí.

Příprava

Umyjte stonek a nakrájejte podélně na cca 2.5 cm. Oslaďte medem, cukrem nebo okořeňte.

Použití

Rebarbora je velice všestranná a může se použít při přípravě mnoha pokrmů. Od rebarbory s pudinkovým krémem (custard) přes rebarborovou buchtu a hodí se také jako namixovaná do jogurtu nebo pěny. Rebarbora se dá dobře zamrazit, může se také vařit. Přidává se do moučníků nebo jako ozdoba na pokrmy.

Nutriční hodnoty

Rebarbora obsahuje 6 kalorií ve 100 g v syrovém stavu, 45 kalorií pokud je uvařená. Obsahuje kalcium, železo a malé množství vitamínu C.

Zobrazit více informací ▼
 

Švestky

Sazenice švestky dovezl do českých zemí Karel IV. z Francie. K tomuto původu se vztahuje moravský nářeční název „kadlátky" nebo „karlátka". Divoká švestka, ze které byly dnešní švestky vyšlechtěny pocházejí ze západní Asie a do Evropy byly poprvé dovezeny v době Římanů.

Výběr

Kupujte švestky čerstvé, baculaté a pevné na dotyk. Vyhýbejte se ovoci, které je tvrdé nebo poškozené.

Příprava

Čerstvé ovoce vydrží 2 – 3 dny v chladném místě. Pokud potřebujete ovoce odpeckovat, vždy krájejte podélně.

Použití

Švestky se výtečně hodí na džem, do čatní a slaných i sladkých omáček. Mohou být uvařeny nebo podušeny. Švestky lze použít jako náplň do buchet a koláčů. Na Moravě se švestky používají na výrobu slivovice.

Nutriční hodnoty

Švestky obsahují 38 kalorií v 100 g.Dále obsahují draslík, železo a vitamín A.

Zobrazit více informací ▼
 

Třešně

Třešně se pěstovaly již v Egyptě v letech okolo 600–700 před naším letopočtem. Během středověku bylo u francouzského Krále Karla V. pěstování třešní velice populární. Karel V. nechal v královské zahradě zasadit přes 1000 stromů. V 15. a 16. století se třešně používali také k lékařským účelům.

Výběr

Třešně by měly být skladovány suché a neměli by být rozštěpené nebo otlučené. Vybírejte třešně velké a lesklé.

Příprava

Skladujte nejlépe v igelitovém sáčku s dírkami maximálně 1-2 dny. Pokud sáček nebude mít dírky, třešně se zapaří a zkazí.

Použití

Třešně se nejlépe konzumují čerstvé a hodí se do ovocných salátů či jako kompot. Třešně jsou důležitou součástí jídelníčku. Při výrobě marmelády by měly být odstraněny pecky.

Nutriční hodnoty

Třešně obsahují 47 kalorií v 100 g . Dále obsahují minerály a vitamín A.

Zobrazit více informací ▼
 

Artyčok (Globe a Jerusalem)

Existují dva hlavní druhy artyčoků GLOBE a JERUSALEM. Liší se hlavně vzhledem. Jerusalem byl přivezen do Británie během vlády krále Henryho VII, Jerusalem pochází ze Severní Ameriky a byl přivezen do Francie v 17. století.

Výběr

Globe: Měl by vypadat čerstvě s tvrdými listy v nepatrném rozkvětu. Vyhněte se plně rozkvetlým plodům.
Jerusalem: Vyhněte se malým, pohmožděným nebo špinavým plodům

Příprava

Globe: Před vařením uřízněte většinu stonku. Dobře opláchněte ve studené vodě, potom potřete ostříhané konce citronovou šťávou. Artyčok vařte v osolené vodě asi 30–40 minut , dokud nepůjdou lehce odloupnout listy. Nechte vodu odkapat a servírujte s rozpuštěným horkým máslem nebo vinaigrette. Před samotnou konzumací, odstraňte listy, spodní část namočte do omáčky, uzavřenou hlavu která vypadá jako bodlák vyjměte. Odstraňte zbytek až se dostanete na "srdce”artyčoku které je jedlé a dá de vydlabat lžičkou.
Jerusalem: Oloupejte, posléze uvařte ve vodě nebo páře, můžete i péct dokud artyčok nezměkne.

Použití

Globe: Můžete péct, vařit ve vodě nebo páře, můžete smažit, tento artyčok se dá jíst studený i horký. Hodí se jako předkrm s rozpuštěným horkým máslem nebo vinaigrette.
Jerusalem: Servíruje se nejlépe s máslem nebo s omáčkou. Můžete jej péct či osmažit jako hranolky. Pokud konzumujete studený, nejlépe s majonézou a nebo vinaigrette.

Nutriční hodnoty

Globe: Obsahuje 7 kalorií ve 100 g dále vitamíny A a C, železo, minerály, kalcium a draslík.
Jerusalem: 18 kalorií ve 100 g. Je bohatý na karbohydráty, vitamín C, sodík, draslík a kalcium.

Zobrazit více informací ▼
 

Brambory

Brambory objevili Španělé v Peru v 16. století. Inkové je pěstovali více než 2000 let! Po dobytí incké říše Španěly v první polovině 16. století putovaly do Evropy kromě mnoha tun zlata a stříbra i některé exotické rostliny, mezi nimi i brambory. V Británii a zejména pak v Irsku, které má podobné přírodní podmínky jako horské oblasti Peru, se brambory začaly běžně pěstovat ve druhé polovině 17. století. Angličtí a irští kolonisté je pak s sebou přivezli do Severní Ameriky. Brambory byly v kontinentální Evropě zpočátku přijímány se značnou nedůvěrou a obavami. Ve větším měřítku se začaly v Čechách pěstovat a používat jako potraviny teprve od druhé poloviny 18. století.

Výběr

Rané odrůdy kupujte v malém množství, jelikož rychle ztrácí svoji čerstvost. Brambory skladujte v chladném, tmavém a dobře větraném místě.

Použití

Brambory jsou velice všestranná zelenina. Dají se vařit, péct, smažit, restovat. Jsou jedna z nepopulárnějších příloh a to buď jako samotné brambory nebo hranolky. Rané odrůdy vařte ve slupce.

Nutriční hodnoty

Vařené brambory obsahují 80 kalorií ve 100g. Jsou dobrým zdrojem vitamínu C a vlákniny. Díky obsahu vitamínu C a schopnosti brambor uchovávat tento vitamín jsou tzv. ochrannou potravinou proti kurdějím.

Zobrazit více informací ▼
 

Brokolice

Brokolice je druhem kapusty a příbuzná květáku. Je to jednoletá i dvouletá rostlina. Pochází z oblasti Středomoří. První zmínky o pěstování brokolice se tradují až do doby Římanů.

Výběr

Vybírejte vždy brokolici s čerstvě vypadajícími růžičkami a s jasně zelenou barvou. Vyhýbejte se růžičkám, které začínají žloutnout nebo kvést.

Příprava a použití

Nejlépe chutná čerstvá. Růžičky dobře umyjte pod studenou vodou. Nožem nakrojte i stonky, aby se brokolice rychleji uvařila. Brokolici dejte do hrnce s vařící vodou a vařte asi 8 minut. Servírujte s rozpuštěným horkým máslem nebo omáčkami hollandaise nebo béarnaise. V pánvi můžete následovně usmažit v čínském stylu.

Nutriční hodnoty

Brokolice obsahuje 23 kalorií ve 100 g a je dobrým zdrojem vitamínu A, B2 a C. Při vaření se žádné živiny neztratí.

Zobrazit více informací ▼
 

Celer

O celeru se ve svých básních zmiňuje již Homér, ale znali jej už ve starém Egyptě. Řekové a Římané znali i odrůdy naťové a jemné odrůdy řapíkaté, jejichž listové řapíky přihrnovali zeminou, aby k nim nemohlo světlo a zůstaly bílé. Tehdy byl celer symbolem smutku a smrti. Byl zasvěcen bohům podsvětí, pojídán na pohřebních hostinách a ve věncích pokládán na hroby. Ve středověku ho zahradníci pěstovali do polévek, pod hovězí pečeni či do salátu. V Evropě se začal pěstovat až po třicetileté válce.

Výběr

Celer vypadá jako hnědý, hrbolatý, vláknitý tuřín. Velikost se dost liší. Ujistěte se, že celer, který kupujete je dostatečně těžký a není uvnitř dutý nebo měkký. Vybírejte spíše středně velké plody. Skladujte v chladném tmavém místě.

Příprava a použití

Oloupejte slupku co nejtenčeji tak, abyste neoloupali to nejlepší z celeru. Pokapejte celer citrónovou šťávou, tím zabráníte zabarvení. Nakrájejte na plátky, kostky nebo nastrouhejte. Pokud používáte do salátu, rychle ponořte do vařící vody, počkejte pár vteřin a osvěžte ve vodě studené, to odstraní jemnou hořkou pachuť. Celer můžete vařit v páře nebo smažit stejně jako hranolky. Horký celer se může servírovat v rozpuštěném másle nebo s omáčkou Hollandaise. Přidává chuť do polévek a do sušených pokrmů. V ČR je důležitou součástí klenotu české kuchyně: svíčkové.

Použití

 

Nutriční hodnoty

Obsahuje 14 kalorií ve 100 g. Dále obsahuje vitamín C, vápník, draslík a fosfor.

Zobrazit více informací ▼
 

Cibule

Cibule má svůj původ v centrální Asii, ale nyní se konzumuje a pěstuje po celém světě. Byla známa již v dávnověku. O jejím užití se dozvídáme např. z hliněných tabulek Sumerů, zmiňuje se o ní Bible, staroegyptské papyry i učené knihy starověké Indie a Číny, a to hlavně v souvislosti s léčebnými účinky.

Výběr

Při výběru se vyhýbejte naměklým plodům, které vykazují zelené či hnědé nebo černé skvrny.

Příprava

Cibule se může péct, vařit nebo smažit. Může se také nadívat nebo použít syrová do salátů. Malé cibulky se můžou vařit celé bez nakrájení. Salátová cibule se může použít syrová do salátů nebo do polévek. V České Republice se z cibule vaří populární cibulačka.

Nutriční hodnoty

Cibule obsahují 23 kalorií ve 100 g v syrovém stavu. Dále cibule obsahuje sacharidy, draslík, vápník, vitamín C a vlákninu.

Zobrazit více informací ▼
 

Cuketa a Dýně

Cuketa a dýně patří do čeledi tykvovitých. Dýně se od sebe liší velikostí, existují dýně velikosti prstu, ale také obrovské dýně. Dělí se obecně na letní a zimní odrůdy. Cuketa a dýně jsou letní odrůdy a mají docela vysoký obsah vody. Dýně se již dlouho těší popularitě, cuketa je relativně " nový” druh zeleniny. Až do konce 70.tých let se na západě používala jen v exkluzivních restauracích a byla považována za poněkud luxusnější lahůdku.

Výběr

Cuketa: Vybírejte spíše malé a pevné kusy s hladkým povrchem.
Dýně: Nevybírejte větší kusy než asi 20 cm, jelikož ty větší chutnají hořce.

Příprava

Skladujte vždy v ledničce a spotřebujte co nejdřív po koupi. Vždy umyjte ve studené vodě a konce okrájejte nožem. Jak zmíněno, jelikož oba druhy zeleniny obsahují hodně vody, posypte lehce solí, která přebytek vody vstřebá. Toto proveďte asi 30 minut před vařením.

Cuketa: Vařte celou nebo nakrájenou na kolečka či "prsty”. Neloupejte. Cuketa je lepší, když se uvaří v páře než ve vodě nebo smažená na kolečka. Malé cukety můžete též celé obalit v mouce a ve strouhance a následně usmažit.

Dýně: Hodí se na pečení vcelku nebo na půlky s vydlabaným vnitřkem a s chutnou nádivkou.

Nutriční hodnoty

Oba druhy obsahují 12-16 kalorií ve 100 g a jsou dobrým zdrojem vlákniny, železa a vitamínu C.

Zobrazit více informací ▼
 

Červená řepa

Červená řepa byla používána již ve starořecké a římské kuchyni. Byl to jeden z mála pokrmů, který Řekové považovali za vhodný nabídnout bohu Apollónu. Jedná se o jeden z nejrozšířenějších druhů pěstovaných řep. Její konzumace je rozšířena převážně ve východní Evropě, kde se používá pro přípravu boršče. Ke konzumaci nejčastěji slouží podzemní kořenová část, která se před jídlem často vaří či se podává studená po uvaření jako salát s octem či olejem.

Výběr

Vybírejte pevnou, čerstvou řepu bez poškození či pohmožděnin. Vršek by neměl být povadlý.

Příprava

Pokud kupujete čerstvou sýrovou čerstvou řepu, optarně odtrhněte konce (nestříhat, jinak vám během vaření bude „ krvácet" a ztratí svou krásnou červenou barvu). Řepu obecně vaříme 1 – 1 a půl hodiny dle velikosti , můžete ale i péct a nebo konzumovat v sýrovém stavu jako mrkev. Po uvaření, dejte rychle do studené vody a slupka se jednoduše odstraní. Uvařenou řepu můžete skladovat v ledničce 1-3 dny.

Použití

Červená řepa se může péct nebo vařit. V syrovém stavu ji lze nastrouhat, nakrájet na kostky a použít do salátů. Řepa červená jak již bylo zmíněno tvoří základ oblíbeného ruského Boršče.

Nutriční hodnoty

Obsahuje 28 kalorií ve 100 g v syrovém stavu a 44 kalorií ve 100 g pokud je uvařená. Je dobrým zdrojem proteinů, karbohydrátů, kalcia a vitamínu C.

Zobrazit více informací ▼
 

Česnek

Arabská mytologie říká, že první česnek vzešel z otisku nohy čerta, když opouštěl ráj. Česnek kuchyňský patrně pochází ze střední Asie. Byl také ve velkém pěstován ve starém Egyptě. Česnek byl dokonce považován za posvátnou rostlinu a Řekové a Římané mu ve starověku připisovali posilující účinky a dávali ho jíst svým vojákům na válečných výpravách. Česnek byl odedávna oblíbeným pokrmem Židů.

Výběr

Vždy vybírejte čerstvě vypadající, plný a tvrdý česnek. Existuje mnoho druhů česneku, bílý či růžový.

Příprava

Skladujte na chladném suchém místě nejlépe pověšený na nitce tak, aby dostatečně cirkuloval vzduch. Vydrží tak i několik měsíců. Neskladujte v ledničce. Vyloupněte tolik stroužků, kolik budete potřebovat. Rozbijte pomocí nože nebo sekáčku a česnek oloupejte.

Použití

Léčivé schopnosti česneku jsou známy po staletí, ale populární se stal díky své výjimečné chuti. Dávejte pozor, abyste česnek nespálili, chutnal by hořce.

Nutriční hodnoty

Obsahuje 140 kalorií v 100 g. Česnek je bohatý na vitamíny A, B a C, selen, vápník a jód.

Zobrazit více informací ▼
 

Fazole

Existuje mnoho odrůd zelených fazolí. Tento rostlinný druh pochází z tropických oblastí Ameriky, ale některé typy jsou původem ze Severní Ameriky. Dnes se pěstuje na celém světě v mnoha formách a kultivarech jako strukovina, zelenina a okrasná rostlina.

Výběr

Vybírejte jasně zelené, křupavé, nepomačkané, čerstvě vypadající lusky.

Příprava a použití

Fazole se nejlépe připravují uvařené v páře, servírujte je s bylinkovým máslem, smetanou a citrónovou šťávou. K dochucení můžete přidat trochu čerstvé máty. Některé fazole jako např. francouzské se hodí také do studených salátů

Nutriční hodnoty

Dle typů fazole obsahují 7 – 48 kalorií ve 100 g. Všechny druhy obsahují vitamín A, C, draslík, kalcium a jiné minerály.

Zobrazit více informací ▼
 

Hlávkový salát

Hlávkový salát pojídali perští králové, staří Egypťané, Řekové a Římané. Hlávkový salát je listová zelenina původem z Asie. Do střední Evropy se dostala ve středověku ze Středozemí. Je známo mnoho odrůd, tvarů a barev. Kolumbus přivezl hlávkový salát do Ameriky.

Výběr

Hlávkových salátů existuje více druhů a dělí se na měkké listnaté a kudrnaté saláty. Tyto jsou kulaté a svěží. Lociky jsou podlouhlé s ostrými listy a jsou sladší. Vyhněte se salátu, který volně visí nebo již začíná jemně hnědnout. Nejlepší je prohlédnout si salát pečlivě v den nákupu. Skladujte jej v plastovém sáčku v zásuvce ledničky.

Odrůdy

V posledních letech se prudce rozšířila nabídka různých odrůd hlávkových salátu, od Icebergu, Lollo Rosso až po malé saláty typu "little gem”, které jsou běžně dostupné v obchodech po celé Evropě.

Příprava

Do salátů, roztrhejte na kousky, listy neřežte nožem, protože to způsobuje modřiny a ztmavnutí listů. Iceberg a podobné odrůdy mohou být použity a rozčtvrceny v dušených pokrmech. Umyjte celé listy ve velkém množství studené vody a dobře propláchněte.

Použití

Všechny typy hlávkového salátu se mohou kombinovat s jinými saláty a to buď jako příloha či hlavní jídlo. Známé salátové kombinace jsou např. "salát Waldorf” s ořechy a celerem nebo "salát Cézar” s krutóny a parmezánem. Olej dávejte na salát vždy těsně před servírováním nebo začne brzy vadnout.

Nutriční hodnoty

Hlávkový salát obsahuje 12 kalorií ve 100 g, dále vitamín A a C.

Zobrazit více informací ▼
 

Hrášek

Původem je z východního Středomoří a konzumuje se již staletí. Zkamenělý hrášek se našel ve Švýcarsku. Již v 16 století zakládali Italové speciální hráškové zahrádky a o něco později se stal hrášek velice populární i ve Francii. Ve středověku byl hrách typickým jídlem Čechů, na rozdíl od jiných zemi (Molleriana) a počítal se k tzv. "vaření", což byly kromě hrachu ještě kroupy, krupice, jáhly, pohanka, čočka, rýže, kapusta, zelí, řepa, mrkev, řeřicha a další. Hrách jedli bohatí i chudí, páni, měšťané, sedláci i čeledíni, pouze tukem se pro chudší vrstvy více šetřilo.

Výběr

Vybírejte hrášky, které vypadají pevně a mají krásnou zelenou barvu. Nekupujte hrášek vrásčitý nebo jinak zabarvený.

Příprava

Vyjměte hrášek z lusku a povařte ve vodě nebo páře.

Použití

Hrášek můžete vařit v páře či ve vodě nebo jej můžete použít do polévek a kaší. Hrášek je také výborná příloha, servírujte s troškou másla.

Nutriční hodnoty

Hrášek obsahuje 76 kalorií ve 100 gramech.

Zobrazit více informací ▼
 

Chřest

Chřest je znám jako "Aristokrat zeleniny”, je členem rodiny liliovité. Záznamy o pěstování chřestu se datují do starého Egypta, Říma a Řecka. Dnes se pěstuje po celém světě. Existují dvě hlavní odrůdy chřestu a to bílý a zelený. Bílý je oblíbený v Německu, Belgii a Francii. Zelený naopak v Itálii, Nizozemí, USA a Velké Británii.

Výběr

Vyhněte se suchému, vrásčitému chřestu. Výhonek by měl být stejně velký, stopka by měla vypadat čerstvě, jen konec může byt zdřevnatělý. Čím větší je výhonek, tím je chřest dražší, takže pokud kupujete chřest do receptu, vybírejte chřest menší.

Příprava

Umyjte a propláchněte stopku, zdřevnatělý konec ustřihněte. Pokud budete vařit chřest v páře, můžete použít speciální nádobu na vaření chřestu, ale není to podmínkou.

Vaření

Zarovnejte chřest do svazku, výhonkem nahoru v nádobě. Přidejte dostatek vařící vody do výše asi 7,5 cm. Uveďte znovu do varu a zakryjte víčkem. Vařte při stálé teplotě, dokud není výhonek měkký (asi 15 – 20 minut). Nechte vodu důkladně odkapat a můžete servírovat.

Zobrazit více informací ▼
 

Kukuřice sladká

Kukuřice se pěstuje v Americe již přes 5000 let. Španělé přivezli kukuřici do Evropy na konci 15. století. Byla vždy považována za jídlo chudých a konzumovala se hlavně v dobách hladomoru. Největším evropským konzumentem sladké kukuřice je dnes Velká Británie a nejvíce se dnes pěstuje v Číně a Asii.

Výběr

Jestli je kukuřice čerstvá, zjistíte jednoduše, píchněte do slupky nehtem, a pokud vyteče mléčná tekutina je kukuřice čerstvá. Další nápověda je barva zrna, měla by být světle žluto-zlatá.

Příprava

Odstraňte opatrně zelené listy a hedvábná vlákna. Konce ukrojte. Vařte ve velkém množství vody, vodu nesolte, jelikož tím jinak zrnka ztvrdnou. Po koupi spotřebujte kukuřici vždy do 24 hodin. Skladujte na chladném suchém místě.

Použití

Zrnka kukuřice se hodí jak do salátů tak do čínského stir fry. Přidává se kvůli sladkosti i do polévek a hodí se do suflé se sýrem. Kukuřice je vynikající sama o sobě vařená, pomazaná máslem a osolená.

Nutriční hodnoty

Obsahuje cca 35 kalorií v 100 g v syrovém stavu, uvařené cca 140 kalorií ve 100 g.

Zobrazit více informací ▼
 

Květák

Květák je oblíbenou košťálovou zeleninou. Svůj původ má na středním Východě a do Evropy byl přivezen ve 13. nebo 14. století. Podle Marka Twaina je květák "jen zelí s vysokoškolským vzděláním”.

Výběr

Vybírejte květák čistý, čerstvě vypadající s bílými hlavami bez skvrn a s jasně zelenými listy.

Příprava

Napřed odkrojte listy (pokud máte rádi, můžete použít místo zelí), ponořte hlavy do studené osolené vody na 30 minut. Při vaření použijte jen minimum vody. Pokud vaříte květák celý, vykrojte střed stopky (košťál) nožem, urychlíte tak celé vaření.

Květák umístěte do hrnce s 3-5 cm vařící vody (pokapejte citronovou šťávou, zvýrazní to bílou barvu květáku). Uveďte zpět do varu a zakryjte. Nechte vařit na mírném ohni 15 – 30 minut dle velikosti dokud není květák měkký.

Použití

Květák tvoří sám o sobě hlavní jídlo. U nás je velice populární smažený květák s tatarkou nebo květák na mozeček. V zahraničí se květák kombinuje se sýrem, zamíchá se s majonézou a nebo vinaigrette. Hodí se také do čatní a piccalili (zeleninový salát s květákem).

Zobrazit více informací ▼
 

Lilek / Baklažán

Lilek byl poprvé zaznamenán v Evropě ve 13. století. Do Středomoří byl poprvé přivezen italskými obchodníky z Východu. Je náročný na teplo. Až do 15. století byl lilek pěstován jen jako okrasná rostlina a později se stal součástí jídelníčku.

Výběr

Vybírejte lilek, který má lesklou, jemnou a pevnou slupku. Vyhýbejte se otlučeným kusům s porušenou slupkou. Konzumujte jej co nejdříve po nákupu, skladovat můžete lilek tak 2-3 dny v ledničce.

Příprava a použití

Mladý lilek se nemusí vůbec loupat, u starších plodů máte na vybranou. Dužina může být hořká, hořkost snížíte tím, že lilek osolíte, necháte stát 20 minut a potom vypláchnete vodou. Lilek můžete nakrájet na plátky, obalit v mouce a osmažit. Lilek chutná výborně uvařený s nakrájeným rajčetem, cibulí a paprikou. Tuto směs můžete také upéct. Lilek tvoří základ známého řeckého pokrmu Moussaka.

Nutriční hodnoty

Lilek obsahuje 14 kalorií ve 100 g, dále Vitamín C, B1 a B2, Draslík, železo a vápník.

Zobrazit více informací ▼
 

Mrkev

Mrkev je jedna z nejpopulárnějších ¨kořenových” zelenin. Rostlina pochází z jižní Asie a v současné době se pěstuje na celém světě. Nebyla vždy oranžová jako dnes, až do středověku byla mrkev převážně žlutá a fialová.

Výběr

Normální a baby mrkev by měla vypadat čerstvě a na omak musí být tvrdá. Čím je mrkev starší, tím je tužší.

Příprava

Při přípravě mrkve odstraňte jemné konce a konec stonku. Umyjte ve studené vodě, popřípadě mrkev oškrabejte. Mrkev vydrží v chladném, tmavém místě, tedy v ledničce.

Použití

Baby karotka je nejlepší mladá a jemná, uvařte ve vodě a promíchejte s máslem. Syrová mrkvička chutná dobře nakrájená nebo nastrouhaná s troškou pepře a citronovou šťávou jako rychlý a jednoduchý salát. Starší mrkev se hodí na pečení a jiné vařené pokrmy. Sladká chuť mrkve se hodí i do koláčů, buchet a dortů. Přítomnost mrkve také udržuje směs vlhkou.

Nutriční hodnoty

Mrkev obsahuje 23 kalorií ve 100 g. Obsahuje vitamín C a vlákninu. Jsou vynikajícím zdrojem vitamínu A, jehož nedostatek způsobuje šeroslepost.

Zobrazit více informací ▼
 

Okurek

Okurky pocházejí z vlhkých a teplých krajů Indie a Číny, pěstují se přes 3000 let. Okurky konzumovali Číňané a staří Řekové. Do Evropy se dostala okurka pravděpodobně ve 14. století a existovali odrůdy bílé, žluté a dokonce modré.

Výběr

Kupujte okurky pevné na omak bez známek pohmoždění či jiného poškození. Okurky nemají rády extrémně studené prostředí, skladujte tedy v chladném prostředí ledničky. Vydrží až 3 dny po koupi. Pokud nemáte dost místa v ledničce, okurku uskladněte na stojato v hrnku s trochou vody.

Příprava

Okurky nevyžadují moc přípravy. Slupka může být trochu hořká, ale dá se jednoduše oloupat škrabkou na brambory. Okurky se mohou vařit, orestovat nebo také péct.

Použití

Velice shodné je do studených salátů, do sendvičů nebo do známých okurkových pokrmů jako raita nebo řecké tzatziki. Též můžete z vnitřku okurek udělat malé balónky a kombinovat s vychlazenými jahodami s troškou čerstvého černého pepře.

Nutriční hodnoty

Okurky obsahují 10 kalorií ve 100 g , vitamín A a C. Skoro 96 % okurky tvoří voda.

Zobrazit více informací ▼
 

Papriky

Sladké papriky jsou původem ze Střední Ameriky a byly objeveny Španěly v Mexiku v první polovině 16. století. Do padesátých let minulého století nebyly ale v Evropě příliš rozšířeny. Dnes se pěstuje kolem 30 odrůd paprik. V roce 2005 označili lidé papriku za čtvrtou nejoblíbenější zeleninu.

Výběr

Papriky mají různé barvy, od zelené, žluté, červené, oranžové až po tmavě fialovou. Vybírejte papriky tvrdé, s jasnou barvou a bez skvrn či jiného poškození.

Příprava

Odstraňte semínka a bílou dřeň jelikož jsou hořké. Umyjte a usušte a nakrájejte na proužky. Pokud chcete odstranit kůži, osmahněte na grilu, dokud kůže nezčerná, posléze jde jednoduše odloupnout. Alternativně můžete ponořit do horké vody, dokud kůže nejde jednoduše sloupnout.

Použití

Papriky se využívají jak do teplé, tak do studené kuchyně. Papriky můžete naplnit nádivkou, grilovat, péct a samozřejmě použít také do studených salátů. Hodí se do gulášů, ratatouille a jiných středozemních pokrmů.

Nutriční hodnoty

Papriky obsahují malé množství kalorií, jsou dobrým zdrojem vitamínu A a C, červené odrůdy mají 10x více vitamínu A než odrůdy zelené. Dále obsahují vitamíny B1,B2 a D. Papriky obsahují 15 kalorií ve 100 gramech a také vitamíny B1, B2 a vitamín D.

Zobrazit více informací ▼
 

Pastinák

Pastinák je původem z Irska a Británie, a pěstuje se již od římských časů. Před tím, než se v Británii rozšířil cukr, byl pastinák používaný na výrobu dortů, džemů a mouky. Před příchodem brambor byl tradiční přílohou například k hovězímu.

Výběr

Vybírejte čerstvě vypadající plody s malým počtem "vousů” a boulí. Hnědé skvrny často znamenají, že je plod uvnitř shnilý. Suché plody nekupujte.

Příprava

Odkrojte silný konec s listy a konec ocásku. Oškrábejte tence a odstraňte jádro, protožeje často dřevnaté.

Použití

Pastinák se může vařit ve varu nebo v páře, péct dohromady s masem nebo dusit. Čerstvě natrhaný pastinák se hodí do salátů studený nebo uvařený.

Nutriční hodnoty

Pastinák obsahuje 49 kalorií ve 100 g. Obsahuje také vlákninu (obzvláště v syrovém stavu), draslík, vápník a vitamíny C a E.

Zobrazit více informací ▼
 

Pórek

Pór zahradní je druh zeleniny z čeledi česnekovitých. Pór byl vypěstován z divokého druhu Allium ampeloprasum, který má domovinu v jižní Evropě a JZ Asii, ale také v jižní Anglii a v Persii. Byl pěstován již ve starověku Egypťany, Řeky a Římany. Na více místech se o něm zmiňuje také Starý zákon.

Výběr

Vybírejte pórek čistý a pevný s bílou cibulkou a zelenými, čerstvě vypadajícími listy. Nekupujte ty, které mají již odstraněnu spodní část kořene, protože rychle zvadnou.

Příprava

Jelikož nečistoty rychle proniknou do všech vrstev pórku je nezbytné plod před přípravou dobře očistit. Tmavě zelené vláknité špičky, kořeny a vnější listy odstraňte. Ostrým nožem propíchněte pórek tam, kde se bílá část spojuje s částí zelenou a prořízněte až k vršku tak, aby se listy otevřeli. Znovu rozštěpte, propláchněte pod studenou vodou. Ponechte vcelku nebo nakrájejte na kolečka či podélně na proužky.

Použití

Baby pórek můžete uvařit vcelku a servírovat s graténovou omáčkou. Jinak se dá pórek uvařit v páře, udusit a posléze servírovat s bešamelovou omáčkou. Syrové pórkové kroužky se mohou přidat do salátů. Pór je široce užívaný do polévek, omáček, nebo se krájí na chleba, neměl by chybět ani v rybích polévkách a jako přísada při vaření ryb a krabů, ale také vepřového ovaru a jehněčího masa. Římané připravovali z mladého póru i salát.

Nutriční hodnoty

Pór obsahuje 31 kalorií ve 100 gramech. Poskytuje i vitamín C, proteiny, minerální sůl a vlákninu.

Zobrazit více informací ▼
 

Rajče

Rajče je ve skutečnosti ovoce, ale obecně se považuje za zeleninu. Rajčata mají svůj původ v Jižní Americe a do Evropy byli dovezeny Španěly. Dlouho se rajčata pěstovala pro listy rostliny a ne pro ovoce samotné. Komerční pěstování plodů začalo až v 19 století.

Výběr

Při výběru rajčat do salátů, vybírejte rajčata pevná a zářivá. Rajčata měkčí můžete použít do omáček. Větší rajčata můžete naplnit nádivkou, menší se hodí jako ozdoba nebo do salátů. Cherry rajčátka zase chutnají nejlépe sami o sobě jako snack. Zralá rajčata by měla být skladována na chladném místě. Ale nedávejte přezrálá rajčata do ledničky, protože tak budou ještě více rozměklá.

Příprava

Do salátů odstraňte stonek a dobře umyjte. Pokud chcete odstranit slupku, propíchněte a ponořte do vařící vody na 10-15 vteřin. Potom oloupejte kousek, nahřejte nad mírným plamenem, dokud slupka nepopraská a jde jednoduše sloupnout.

Použití

Žlutá a zelenější nedozrálá rajčata jsou vhodná na čatní. Menší pak do salátu všech typů. Rajčata můžete grilovat, vařit, dusit a přidávat do polévek. Rajče můžete naplnit slanou nádivkou a upéct.

Nutriční hodnoty

Rajčata obsahují 14 kalorií ve 100 g. Jsou výborným zdrojem vitamínu A a C, ale i draslíku a vlákniny. V syrovém stavu obsahují také vitamín E. Rajčata podporují krvetvorbu, prospívají kůži, vlasům i nehtům. Chrání srdce a posilují imunitu, známé jsou i jejich antibakteriální účinky. Rajčata obsahují také velké množství antioxidantů, které chrání naše zdraví před působením volných radikálů.

Zobrazit více informací ▼
 

Růžičková kapusta

Růžičková kapusta se vyvinula z divokého zelí a má svůj původ v Belgii v Bruselu. Do francouzských a anglických zahrad se tato zelenina dostala na konci 18. století. Je populární hlavně v zimě. V Anglii se jí na vánoce s krocanem.

Výběr

Ujistěte se, že při výběru má růžičková kapusta stejnou barvu a má pevně uzavřené listy. Pokud zjistíte měnící se barvu, je to známka toho, že kapusta není úplně čerstvá. Mnoho lidí se domnívá, že růžičková kapusta chutná lépe po jemném mrazu.

Příprava a použití

Skladujte růžičkovou kapustu 2-3 dny na chladném místě. Při přípravě se zbavte volných listů ostrým nožem. Stonek nemusíte krájet, jelikož tak při vaření ztratíte typickou chuť růžičkové kapusty.

Vařte v uzavřeném hrnci, jemně posolenou asi 8-10 minut nebo dokud nebude měkká.

Alternativně můžete vařit v páře a servírovat s horkým máslem a troškou muškátového oříšku nebo mandlemi. Syrová růžičková kapusta se může nastrouhat do zimního salátu nebo osmažit na pánvičce s chutným salátovým dresinkem.

Nutriční hodnoty

Růžičková kapusta obsahuje 18 kalorií ve 100 g v uvařeném stavu, 26 kalorií v syrovém stavu. Dále poskytuje hodně vitamínu C a vlákniny.

Zobrazit více informací ▼
 

Řapíkatý celer

Řapíkatý celer se pěstuje již mnoho století, staří Řekové a Egypťané již pojídali celer a Římané celer používali jako lék proti kocovině. Celer je původem z Evropy ale také v USA rostl jako divoká ristlina v bažinách.

Výběr

Vybírejte čerstvé a čisté svazky s pravidelným tvarem stopky, které nejsou poškozené.

Příprava

Řapíkatý celer se nejlépe skladuje v plastovém sáčku v ledničce. Konce ukrojte nožem a opláchněte studenou vodou.

Použití

Pokud máte poškozené nebo potlučené konce, nevyhazujte je, můžou se použít do polévek a omáček. Listy se hodí jako chutný ornament na některé pokrmy (např. na smažená jídla). Řapíkatý celer se hodí do studených zeleninových salátů, k dipům a nebo jako doprovod k sýrům. Můžete použít při přípravě polévek nebo do čínských pokrmů vařených v pánvi. Nevařte dlouho při vysoké teplotě, protože bude chutnat hrubě, šlachovitě a bude bez chuti.

Nutriční hodnoty

Obsahuje 8 kalorií ve 100 g. Dále obsahuje hodně Vitamínu C, vlákniny a železo.

Zobrazit více informací ▼
 

Ředkvičky

Ředkvička pochází z Asie a je známo, že byla pěstovaná ve starověkém Japonsku a Číně. Hojně se vyskytovala také ve Středomoří. Vedle česneku a cibule ji dobře znali a používali již staří Egypťané v době stavění pyramid. Ředkvičky byly do Evropy dovezeny na konci 18. století. Když se zjistilo, že vydrží chladné zimy, začaly se používat nejen jako pokrm pro obyvatele, ale take jako krmivo pro dobytek a ovce. U nás se objevila poměrně pozdě, až ve druhé polovině 18. století.

Výběr

Malé či velké ředkvičky by měli být pevné a bez skvrn. Nekupujte naměklé ředkvičky. Po nákupu odstraňte listy, ředkvičky tak déle vydrží.

Použití

Ředkvičky se obvykle jí syrové (loupané, neloupané) a to buď samostatně nebo v salátech. Mohou se trošku posolit, čímž se uvolní jejich palčivá chuť. Mohou se také uvařit stejně jako brambory a podávat, když jsou měkké. Ředkvičky lze použít do mnoha salátů, pomazánek, polévek nebo jako přílohu k masu atd.

Nutriční hodnoty

Ředkvičky obsahují 15 kalorií ve 100g, dále Vitamín C, draslík, kalcium a železo.

Zobrazit více informací ▼
 

Řeřicha

Řeřicha setá byla odedávna pěstována v Iráku, odkud také pochází. Od dob antiky obohacuje jídelníček Evropy a Asie. Dříve se používala jako léčivá bylinka. Již v roce 400 před Kristem se o ní zmiňuje Hippokrates a velký přírodní léčitel Galen ji doporučoval již ve 2. století našeho letopočtu. Římané se domnívali, že řeřicha pomáhá při rozhodování a mixovali ji s octem jako lék proti duševním poruchám.

Výběr

Vybírejte řeřichu s tmavě zelenými, čerstvě vypadajícími listy. Nekupujte mdlé nebo jinak poškozené svazky Běžně se prodává ve vakuovém balení.

Příprava

Řádně properte a uřežte konce stonků. Zkonzumujte nejlépe v den nákupu, nejpozději však následující den. Přes noc skladujte nejlépe v uzavřené krabičce.

Použití

Jelikož má řeřicha výraznou palčivou chuť, přidává se do salátů, polévek, omáček a do suflé. Jako ozdoba se často používá do čínského nebo japonského stir-fry. Řeřichové máslo se výborně hodí ke grilovanému masu a rybám.

Nutriční hodnoty

Řeřicha obsahuje 14 kalorií ve 100 g. Je výborným zdrojem vitamínu A a C, dále minerálů a kalcia.

Zobrazit více informací ▼
 

Špenát

Špenát pochází pravděpodobně z Asie. Do Evropy byl v 16. století dovezen Holanďany. Pěstuje se především ve Francii a Itálii. Nejprve byl oblíben pro své projímací účinky. Později byl velice populární díky kreslené postavičce Pepka Námořníka.

Výběr

Vybírejte čistý špenát, bez žlutých, zvadlých či jinak poškozených listů s tvrdým stonkem.

Příprava

Odstřihněte velkou stopku, listy dejte do cedníku a řádně propláchněte. Nenechávejte listy ponořené ve vodě. Usušte a můžete použít při vaření.

Použití

Špenátové listy by se měli krátce povařit v malém množství vody, protože samotný špenát hodně vody obsahuje. Do špenátu můžete zabalit ryby, můžete použít do omelet, suflé či do quiche. I když je v Česku hodně populární špenát mražený, je čerstvý špenát zdravější a chutnější.

Nutriční hodnoty

Špenát obsahuje cca 30 kalorii v 100g. Je zdrojem železa, stejně jako vitamínů A a C, vápníku a draslíku.

Zobrazit více informací ▼
 

Tuřín

Tuřín je kořenová zelenina a krmná plodina, podobná a blízce příbuzná vodnici. Původ tuřínu není zcela jasný, ale předpokládá se, že pochází ze západní Asie. Tuřín byl konzumován a pěstován za éry starověkých Řeků a Římanů. Římané tuřín dovezli do Západní Evropy. Zde byl tuřín považován za jídlo chudých a byla to vlastně základní potravina před příchodem brambor.

Výběr

Vybírejte hladké, bílé, světle zelené nebo fialové plody bez skvrn či poškození na povrchu. Nekupujte velké plody, jsou často dřevnaté.

Příprava

Tuřín jemně oloupejte. Můžete vařit celý nebo nakrájený na kousky, plátky či kostky.

Vaření

Mladý tuřín se vaří ve vodě, v páře nebo se celý peče. Hodí se na výrobu polévek, ale může se také zavařit. Z tuřínu můžete též vyrobit kaši nebo pyré. Můžete jej přidat do stit fry zeleniny nebo pojídat v syrovém stavu, nakrájený na tenké plátky se sojovou omáčkou.

Nutriční hodnoty

Tuřín obsahuje 20 kalorií v 100 g. Dále obsahuje vlákninu, vitamín C , B a železo.

Zobrazit více informací ▼
 

Zampiony

Před dávnými časy byly houby považovány za pokrm Bohů. Faraoni ve starověkém Egyptě věřili, že mají magickou sílu. Protože rostou ve tmě, byli vůči nim ve středověku Angličané velmi podezíraví. Na světě existují milióny druhů hub, ale pouze méně než polovina z nich je jedlých.

Výběr

V obchodech je dnes běžně k dostání mnoho druhů hub jako například žampióny, lišky či hlíva ústřičná. Vybírejte čerstvé houby s pevným a nepoškozeným kloboučkem a masitými stonky. Houby mají rády tmu, chlad a sucho. Nejlepším způsobem uložení je papírový sáček v oddělení pro zeleninu v chladničce, takto vydrží až tři dny.

Příprava

Čerstvé šlechtěné žampiony se nemyjí. Stačí, když je otřete utěrkou a seříznete nožku. Pokud jsou na nich nalepené zbytky hlíny, opláchněte je krátce pod tekoucí vodou a ihned osušte ubrouskem. Jinak nasáknou vodou. Pokud chcete žampiony používat syrové, například do salátu, pokapejte je ihned po umytí a nakrájení citronovou šťávou. Tak si uchovají jemnou světlost. Ke krájení můžete skvěle upotřebit kráječ na vajíčka, docílíte tak rovnoměrné tloušťky plátků.

Použití

Houby obsahují vysoký podíl vody. Nevysuší se rychle a hodí se proto výborně pro tepelné zpracování při vysokých teplotách (například pečení, grilování, smažení). Solit byste je měli až po podušení, jinak pustí příliš mnoho vody.

Nutriční hodnoty

Žampiony obsahují cca 30 kalorií ve 100 g. Jsou dobrým zdrojem vitamínu B a nejlepším zdrojem zeleninového proteinu. Obsahují také důležité minerální soli, draslík a železo.

Zobrazit více informací ▼
 

Zelí

Zelí se postupně šlechtilo a dnes si můžeme vybrat z mnoha odrůd zelí bílého nebo červeného. S čerstvým nebo kysaným zelím je možno kombinovat množství pokrmů, neobejde se bez něj např. německá, polská, ruská či ukrajinská kuchyně a své čestné místo má i v kuchyních české, rakouské, maďarské, skandinávské atd. Pro své všestranné využití v kuchyni, jednouchou úpravu, dlouhou skladovatelnost, ať už uchováváním celých hlávek v chladu nebo konzervováním tak, že se naložilo se solí a kmínem a nechalo vykvasit, se záhy stalo základní složkou potravy.

Výběr

Vybírejte pevné hlavy, které mají čerstvě vypadající a zářivé listy bez zabarvení.

Příprava a použití

Zelí skladujte v suchém, vzdušném a chladném prostředí, nejlépe v ledničce. Bílé a červené zelí tak vydrží až 1 týden.

Zelí připravíte na vaření nejlépe tak, že oddělíte vnější listy. V hrnci přidejte do trochu vařící slané vody, dokud nezměkne. Zelí nesmíte "převařit”, jelikož by to zničilo chuť, povrch zelí a hlavně vitamín C. Hrubě nakrájejte a servírujte s trochou másla, pepře a muškátového oříšku. Zelí můžete též usmažit čínským způsobem v pánvi nakrájené na tenké proužky. Červené zelí se hodí i na pomalé pečení do trouby s troškou červeného vína, jablkem a rozinkami.

Nutriční hodnoty

Zelí obsahuje 20-26 kalorií ve 100 g a také vitamín C a vlákninu.

Zobrazit více informací ▼